Premierul spaniol propune o reformă constituțională care să elimine măsurile de protecție judiciară pentru politicieni

  • 17 Septembrie 2018 19:10
Premierul spaniol propune o reformă constituțională care să elimine măsurile de protecție judiciară pentru politicieni

Premierul spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a propus luni o reformă constituțională menită să pună capăt măsurilor de protecție juridică de care beneficiază politicieni, judecători, membri ai forțelor de ordine, precum și reprezentanți ai familiei regale, într-o țară zguduită de numeroase scandaluri de corupție, reformă care însă va fi greu de pus în practică, întrucât ea necesită un larg sprijin parlamentar, relatează AFP.

''Guvernul nostru va propune Camerei (Deputaților) o revizuire a Constituției pentru a termina cu aceste protecții'', a declarat premierul socialist în timpul unui eveniment ce marchează 100 de zile de când a preluat conducerea executivului spaniol, după ce predecesorul său, conservatorul Mariano Rajoy, a fost demis printr-o moțiune de cenzură în urma unui imens scandal de corupție în care a fost implicată formațiunea sa, Partidul Popular.

Obiectivul este ''ca cetățenii să creadă din nou în politică'', în timp ce societatea cere ''egalitate între cetățeni și reprezentanții lor'', a explicat Pedro Sanchez mai departe.

În Spania, membrii guvernului, parlamentarii, familia regală și magistrații beneficiază de o anumită protecție juridică, astfel că ei nu pot fi judecați în civil sau penal decât de Tribunalul Suprem, cea mai înaltă instanță judiciară spaniolă.

În total, circa 250.000 de persoane, majoritatea membri ai forțelor de ordine, beneficiază în Spania de o anumită formă de protecție în materie judiciară.

Această țară s-a evidențiat în ultimii ani prin numeroase cazuri de corupție care au ajuns până în sferele cele mai înalte ale puterii, inclusiv familia regală, fapt ce a contribuit și la afirmarea unor noi partide, precum Podemos sau Ciudadanos.

Totuși, premierul Pedro Sanchez nu va putea să-și promoveze singur inițiativa, întrucât Partidul Socialist are numai 84 de deputați din cei 350 ai camerei legislative. El va avea nevoie și de sprijinul Partidului Popular, care rămâne principala forță politică în Camera Deputaților și are majoritatea absolută în Senat. Mai mult, o reformă constituțională necesită susținerea a trei cincimi dintre membrii fiecărei camere a parlamentului.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:69 %
Vint:7,72 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău