Premierul spaniol Pedro Sanchez va face în curând o vizită la Kiev

  • 19 Aprilie 2022 16:25
Premierul spaniol Pedro Sanchez va face în curând o vizită la Kiev

Premierul spaniol Pedro Sanchez va face în curând o vizită la Kiev, au declarat marți agenției France Presse surse guvernamentale de la Madrid, fără a da detalii "din motive de securitate".

Prim-ministrul anunțase luni redeschiderea "în câteva zile" a ambasadei spaniole în capitala Ucrainei. Reprezentanța diplomatică fusese închisă la scurt timp după începutul invazei ruse, iar personalul diplomatic a fost evacuat în Polonia, scrie Agerpres.

AFP apreciază că vizita lui Sanchez va avea evident obiectivul de a manifesta puternic susținerea Spaniei pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Socialistul spaniol este de altfel unul din puținii lideri care au folosit public termenul "genocid" după retragerea trupelor ruse de la Bucea și descoperirea civililor uciși în acest oraș de lângă Kiev.

Spania susține Ucraina cu ajutoare umanitare și echipamente militare și a primit deja peste 50.000 de refugiați ucraineni. Ministrul apărării, Margarit Robles, a declarat luni că s-au efectuat deja 12 zboruri cu "sute de tone" de arme și ajutoare, iar Madridul va trimite "oricâte avioane este nevoie".

Zelenski s-a adresat deja prin videoconferință parlamentului spaniol, comparând războiul din țara sa cu masacrul de la Guernica, oraș din Țara Bascilor bombardat în 1937 de aviația nazistă, în timpul războiului civil din Spania.

De la începutul războiului, au făcut vizite în Ucraina mai mulți lideri europeni, printre care premierul britanic Boris Johnson, cancelarul austriac Karl Nehammer, șeful guvernului de la Varșovia, Mateusz Morawiecki, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prim-miniștrii Cehiei, Sloveniei și Slovaciei, reamintește AFP.

Zelenski i-a invitat la Kiev și pe președinții Statelor Unite și Franței, Joe Biden, respectiv Emmanuel Macron. Casa Albă a precizat însă că Biden nu are deocamdată intenția de a onora invitația.

Mai multe țări, inclusiv Franța și Turcia, și-au redeschis deja ambasadele de la Kiev în ultimele zile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,03 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău