Premierul spaniol, Mariano Rajoy, dă asigurări că nu va demisiona

  • 30 Mai 2018 13:12
Premierul spaniol, Mariano Rajoy, dă asigurări că nu va demisiona

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, slăbit de un scandal de corupție, a dat asigurări miercuri, cu două zile înainte de votul asupra unei moțiuni de cenzură depusă de opoziție, că nu are nicio intenție de a demisiona, informează AFP, citat de Agerpres.

Întrebat la guvern de un deputat dacă își va da demisia, Rajoy a răspuns că "intenția" sa este de "a duce până la capăt mandatul care i-a fost conferit de spanioli", adică până la sfârșitul legislaturii din 2020. "Am un mandat din partea cetățenilor, care au acordat partidului meu cu 50 de locuri mai multe decât are al doilea partid" al țării, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), a adăugat el.

Slăbit de condamnarea Partidului Popular (PP), pe care îl conduce, într-un mega proces pentru corupție, pentru că a beneficiat de fonduri obținute ilegal, Rajoy se confruntă cu o moțiune de cenzură depusă de PSOE și care ar urma să fie supusă la vot vineri, fără certitudinea că va trece.

Rajoy este presat să demisioneze de către foștii săi aliați din partidul Ciudadanos, care refuză să susțină moțiunea PSOE, dar care cer noi alegeri, în condițiile în care sunt creditați cu mare încredere în sondaje.

"Sentința nu condamnă guvernul spaniol, sentința nu condamnă PP", a reiterat Rajoy, subliniind că partidul său a fost doar condamnat în proces civil în calitate de beneficiar al acestor fonduri și nu în penal.

"Torquemada (figură marcantă a Inchiziției din Spania) s-a întors", a mai declarat Rajoy.

Răspunzând invectivelor din partea socialiștilor, potrivit cărora el nu mai are "credibilitate", șeful guvernului spaniol i-a acuzat în replică de "șantaj".

Fie PSOE își va trece moțiunea cu ajutorul participanților unui viitor "guvern Frankestein", care va include stânga radicală din Podemos, secesioniștii catalani și naționaliștii basci, fie el va fi susținut de Ciudadanos pentru a convoca noi alegeri, a subliniat Rajoy.

"Vă șantajează pe toți. Vom vedea cine acceptă șantajul", a declarat el la adresa deputaților. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău