Premierul Spaniei, apel la calm după ce Catalonia și-a declarat independența

  • 27 Octombrie 2017 17:18
Premierul Spaniei, apel la calm după ce Catalonia și-a declarat independența

Premierul de la Madrid, Mariano Rajoy, a făcut apel la calm către toți spaniolii, după ce Parlamentul catalan a votat moțiunea privind independența cu 70 de voturi pentru. 10 împotrivă și 2 abțineri. ”Statul de drept va restabli legalitatea în Catalonia”, a completat acesta în cadrul unei postări pe pagina sa de Twitter.

Moțiunea privind independența Cataloniei a fost înaintată de către deputații formațiunilor Junts pel Puigdemont, care împreună au o majoritate în parlamentul regional, și prevede „constituirea unei republici catalane ca stat independent, suveran, democratic și social”, scrie Calea Europeană.

Carles Puigdemont, a anunțat joi seară că nu va convoca alegeri anticipate, sugerate de Madrid pentru dezamorsarea crizei, și că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenței acestei provincii spaniole, în virtutea referendmului din 1 octombrie, considerat ilegal de guvernul spaniol. Acesta din urmă i-a cerut de două ori ultimativ premierului catalan să renunțe explicit la autoproclamarea independenței, în caz contrar va fi activat articolul 155 din Constituția Spaniei, respectiv suspendarea autonomiei Cataloniei.

Premierul Spaniei, a convocat pentru ora 20, ora României, ședință de guvern în care va discuta despre activarea articolului 155 care suspendă autonomia regiunii separatiste catalane. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău