Premierul sloven se pronunță în plenul PE pentru accelerarea extinderii Uniunii Europene

  • 13 Decembrie 2022 18:37
Premierul sloven se pronunță în plenul PE pentru accelerarea extinderii Uniunii Europene

Premierul sloven Robert Golob s-a pronunțat marți pentru accelerarea extinderii Uniunii Europene la Balcanii Occidentali, în special prin includerea Bosniei, susținând că acest lucru va contribui semnificativ la stabilitatea politică a regiunii, transmite Agerpres.

Invitat în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, șeful executivului sloven a salutat decizia instituțiilor UE de a acorda statutul de candidat la aderare Ucrainei și Republicii Moldova și eforturile de accelerare a procesului de aderare. În opinia lui Golob, această abordare ar trebui să se aplice și țărilor din Balcanii Occidentali.

El a insistat pe necesitatea stabilizării Balcanilor Occidentali, regiune care de la începerea războiului lansat de Rusia contra Ucrainei este supusă unei presiuni în creștere.

Reprezentantul Ljubljanei și-a exprimat sprijinul solid pentru acordarea statutului de țară candidată la aderare Bosniei, decizie care în opinia sa va oferi o perspectivă europeană cetățenilor bosniaci și va aduce o schimbare pozitivă în țara lor.

Pe de altă parte, premierul Sloveniei a subliniat că ''UE trebuie să combată prețurile ridicate la energie și să implementeze un cadru normativ care va reduce speculațiile pe piața energiei, în interesul final al consumatorilor europeni.

Tranziția verde, a spus Golob, este singura modalitate pentru atingerea autonomiei energetice și pentru soluționarea problemei schimbărilor climatice. El a estimat că în 10-15 ani Europa va putea face trecerea completă la energii regenerabile. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău