Premierul Slovaciei și-a anunțat demisia

  • 07 Mai 2023 18:00
Premierul Slovaciei și-a anunțat demisia

Premierul Slovaciei, Eduard Heger, a anunțat duminica aceasta că i-a cerut președintei Zuzana Caputova să-l elibereze din funcție, transmite AGERPRES.

Anunțul vine după ce demisiile mai multor miniștri au fragilizat cabinetul care acționează din postura de executiv interimar, înaintea alegerilor din luna septembrie.

Eduard Heger urmează să aibă mai târziu, duminică, o întrevedere cu președinta Zuzana Caputova, ale cărei prerogative includ numirea unui nou prim-ministru.

Vineri, ministrul de externe slovac, Rastislav Kacer, i-a cerut lui Caputova să-l elibereze din funcție. După cum a relatat EFE cu acel prilej, Kacer nu își prezentase oficial cererea de demisie, deoarece se afla în turneu în afara țării. Un purtător de cuvânt al președinției slovace a confirmat însă vineri că biroul prezidențial a primit o cerere de demisie scanată.

Și titularul agriculturii, Samuel Vlcan, și-a anunțat intenția de a demisiona și se așteaptă ca președinta Caputova să-i accepte demisia săptămâna viitoare.

Anterior, în decembrie 2022, ministrul finanțelor, conservatorul Igor Matovic, fost șef al guvernului, și-a anunțat demisia.

Date fiind tensiunile și instabilitatea în creștere la vârful puterii în Slovacia, țară central-europeană cu 5,5 milioane de locuitori, nu este exclus ca alegerile legislative, prevăzute pentru 30 septembrie, să fie devansate, mai scrie EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău