Premierul sârb Ana Brnabic: Serbia, dacă va fi nevoită să aleagă între UE și Rusia, va alege UE
-
04 Iulie 2017 13:33
Premierul sârb Ana Brnabic a declarat că Serbia, dacă va fi nevoită să aleagă între aderarea la Uniunea Europeană și strângerea relațiilor cu Rusia, va alege UE, potrivit relatărilor postului Bloomberg, informează marți agenția macedoneană de presă MIA.
Ana Brnabic (41 de ani) a afirmat că va continua calea începută de către predecesorul său, actualul președinte al țării, Aleksandar Vucic, de pregătire a țării pentru aderarea la UE, până la încheierea mandatului său în 2020, scrie Agerpres.
Brnabic, prima femeie est-europeană din comunitatea LGBT care conduce un guvern, a fost aleasă de către Vucic pentru a-l înlocui în funcție după ce el a câștigat alegerile prezidențiale din aprilie.
''Uniunea Europeană este unde noi ne îndreptăm. Asta este clar'', a declarat vineri Brnabic de la sediul guvernului din Belgrad, aflat vizavi de Ministerul Apărării, care a fost bombardat de către forțele NATO în timpul războiului din Kosovo în 1999.
''Avem legături emoționale cu Rusia datorită tradiției, culturii și religiei. Sunt mulți în Serbia care percep total Rusia ca pe fratele nostru mai mare, protectorul nostru''. Aceste sentimente nu pot fi ignorate, ''dar calea noastră strategică este UE'', a mai spus premierul sârb.
Declarația Anei Brnabic este cea mai clară până în prezent în legătură cu direcția țării balcanice, care încearcă să se reintegreze în Europa de Vest în timp ce își menține relațiile strânse cu Rusia.
Serbia, cu o populație de 7,1 milioane de locuitori, încearcă să le urmeze pe fostele sale partenere Slovenia și Croația din cadrul federației iugoslave care au aderat la UE, procedând la ridicarea nivelului de trai, care este ceva mai mare de o treime din media din blocul comunitar.
Totodată, Serbia are o poziție geopolitică importantă atât pentru Rusia, cât și pentru țările occidentale, în timp ce ele caută să capete influență asupra regiunii din sud-estul Europei.
Aleksandar Vucic, ca președinte al Partidului Progresist Sârb, de guvernământ, deține încă un control asupra guvernului Brnabic, cu toate că actualul său rol prezidențial are caracter ceremonial.
Ca premier, Vucic a profitat de impasul dintre Rusia și UE promițând reforme în justiție și economie și adoptarea valorilor comunitare, în timp ce accepta investiții și arme din partea Moscovei. El a refuzat, de asemenea, să se alăture sancțiunilor UE împotriva Rusiei în legătură cu Ucraina, poziție pe care Ana Brnabic nu va mai putea s-o continue dacă acest fapt pune în pericol aderarea țării la UE.
''Nu pot comenta aceasta acum, deoarece în Balcani este foarte greu să te angajezi cu ceva'', a declarat Brnabic, care a studiat în SUA și în Marea Britanie. Neafiliată politic, ea a fost însă ministru al administrației publice în guvernul lui Vucic. ''Este o regiune dificilă'', a adăugat ea.
Rusia este totodată și cel mai mare aliat al Serbiei în ce privește susținerea refuzului Belgradului de a accepta secesiunea Kosovo în 2008, acesta fiind subiectul cel mai dificil din negocierile de aderare cu Bruxellesul.
În opinia Anei Brnabic, progresele în procesul de normalizare a relațiilor cu Kosovo depind acum de acordarea de către Pristina a unei autonomii pentru sârbii care trăiesc în nordul teritoriului.
''Indiferent dacă vom fi total pregătiți în 2020 pentru a adera la UE, aceasta va depinde din nou de faptul dacă UE dorește să accepte noi membri'', a spus premierul sârb.