Natalia Gavrilița: România a fost un susținător constant al cetățenilor noștri, indiferent de inconsecvența politică care a caracterizat, din păcate, viața publică din R.Moldova în ultimii ani. Însă acum avem o oportunitate istorică

  • 11 Februarie 2022 13:39
Natalia Gavrilița: România a fost un susținător constant al cetățenilor noștri, indiferent de inconsecvența politică care a caracterizat, din păcate, viața publică din R.Moldova în ultimii ani. Însă acum avem o oportunitate istorică

În cadrul ședinței comune a Guvernelor Republicii Moldova și României care s-a desfășurat astăzi la Chișinău au fost discutate o serie de subiecte de actualitate pentru ambele state. Premierii Natalia Gavriliță și Nicolae Ciucă s-au referit, în particular, la problemele legate de criza energetică și de cea de securitate care au afectat Estul Europei în ultimele luni, transmite Radio Chișinău.

În deschiderea ședinței celor două guverne, premierul de la Chișinău, Natalia Gavriliță le-a mulțumit autorităților de la București pentru suportul oferit Republicii Moldova în timpul crizei energetice din toamna anului trecut.

Ea a subliniat că, în prezent, există toate posibilitățile pentru realizarea unor noi proiecte energetice de anvergură. Natalia Gavriliță.

„România a fost un susținător constant al cetățenilor noștri, indiferent de inconsecvența politică care a caracterizat, din păcate, viața publică din R.Moldova în ultimii ani. Însă acum avem o oportunitate istorică. Atât la București, cât și la Chișinău, există guvernări care au perspectiva unei stabilități de durată pe care o putem valorifica prin plasarea pe agenda noastră, inclusiv, a unor proiecte pe termen lung precum securitatea energetică”.

La rândul său, premierul român, Nicolae Ciucă, s-a referit la criza de securitate din regiune, provocată de o „defășurare masivă de forțe militare și echipamente rusești”, cea mai mare după încheierea Războiului Rece. Nicolae Ciucă.

„Sunt evoluții care vin pe un fond de securitate deja complicat în regiune, marcat, inclusiv, de persistența conflictelor prelungite, inclusiv cel din regiunea transnistreană. Acestea au un efect profund destabilizator, amplificând instabilitatea regională și generând riscuri de securitate pentru integritatea teritorială și suveranitatea statelor afectate. Ședința comună de guvern de astăzi, precum și pachetul de documente pe care le vom semna reconfirmă în acest context sprijinul nostru deplin pentru consolidarea stabilității și securității Republicii Moldova”.  

În același timp, Nicolae Ciucă a subliniat că autoritățile de la București contează pe sprijinul Guvernului Republicii Moldova în ceea ce privește unele subiecte de interes  pentru România, cum ar fi cel al Mitropoliei Basarabiei, parte a Patriarhiei Române, în privința cărora ar dori să vadă progres.

„Aș numi, spre exemplu, solicitarea adresată și guvernelor anterioare în vederea identificării unor soluții pentru unele probleme cu care se confruntă Mitropolia Basarabiei. Cred că este oportună o analiză a situației și deschiderea unui dialog real care, cu certitudine vor reverbera pozitiv la nivelul societăților noastre”.  

Actuala ședință comună a guvernelor de la București și Chișinău este a cincea la număr.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău