Premierul român vine la Chișinău, în cadrul unui turneu diplomatic

  • 31 Iulie 2016 13:06
Premierul român vine la Chișinău, în cadrul unui turneu diplomatic

Premierul României Dacian Cioloș va merge într-o nouă vizită în Germania, agenda externă din următoarea perioadă cuprinzând și o vizită la Chișinău, au spus sâmbătă, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale, adăugând că în România sunt așteptați vicepreședintele Comisiei Europene și premierul polonez.La sfârșitul lui august - începutul…

Premierul României Dacian Cioloș va merge într-o nouă vizită în Germania, agenda externă din următoarea perioadă cuprinzând și o vizită la Chișinău, au spus sâmbătă, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale, adăugând că în România sunt așteptați vicepreședintele Comisiei Europene și premierul polonez.

La sfârșitul lui august - începutul lui septembrie, șeful guvernului va merge la Chișinău, în condițiile în care pe 24 august va fi transferată primă tranșă din Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova. Acest document a fost semnat la Chișinău, în 7 octombrie 2015, valoarea asistenței financiare fiind de 60 de milioane de euro. România a condiționat acordarea sprijinului financiar de măsurile concrete de reformă care vor fi luate de guvernul de la Chișinău și a transmis autorităților moldovene o listă de măsuri la care trebuie să procedeze.

Cioloș s-a întâlnit cu omologul moldovean la București în luna ianuarie și cu președintele Moldovei Nicolae Timofti în luna februarie, când acesta a făcut o vizită oficială în România.

Premierul se va întâlni la sfârșitul lunii viitoare, la Suceava, cu premierul polonez Beata Szydło, întrevederea vizând "coordonarea pe teme europene de actualitate", au precizat, pentru MEDIAFAX, sursele citate.

Și premierul slovac Robert Fico, a cărui țară deține președinția rotativă a Uniunii Europene va veni la București la sfârșitul lunii august.

La începutul lunii septembrie, șeful Executivului va merge din nou în vizită în Germania, unde se va întâlni cu autoritățile unor landuri importante. Deplasarea din septembrie are o pronunțată componentă economică, fiind consacrată întâlnirilor cu potențiali investitori germani în România.

În cursul mandatului său, premierul a mai fost de două ori în vizită oficială în Germania, în ianuarie anul acesta și la jumătatea lunii mai. În ambele ocazii, Cioloș a avut întrevederi cu cancelarul Angela Merkel. De asemenea, prim-ministrul s-a întâlnit și cu președintele Germaniei, în luna iunie, când Joachim Gauck a făcut o vizită de stat în România. Atunci, Cioloș l-a informat pe președintele german despre intenția sa de a efectua în septembrie o vizită în landurile Bavaria, Badern-Wurtemberg și Westfalia și Renania de Nord, "pentru extinderea cooperării economice bilaterale".

Germania este primul partener comercial al României și al treilea investitor străin în România.

Unul dintre cei șapte vicepreședinți ai Comisiei Europene, Jyrki Kaitanen va veni în vizită în România, unde se va întâlni cu premierul Cioloș, la începutul lui septembrie. În actualul Executiv comunitar, comisarul european Kaitanen deține portofoliul ocupării forței de muncă, creșterii economice, investițiilor și competitivității.

Este "foarte probabil" ca în timpul acestei vizite să se semneze "contractul pentru gazoductul BRUA", au mai spus, pentru MEDIAFAX, sursele citate.

Comitetul de Coordonare CEF-Energie (Connecting Europe Facility- Energy), din cadrul Comisiei Europene a validat, pe 19 ianurie anul acesta, finanțarea cu 179 milioane de euro a lucrărilor ce urmează să fie efectuate de Transgaz la sistemul național de transport a gazelor naturale românesc în vederea dezvoltării unei conducte care va face legătura dintre Bulgaria și Austria via România și Ungaria (proiectul de interconectare Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA) - faza 1, anunța la începutul anului Ministerul Energiei.

" Relevanța aparte a proiectelor energetice comune, în special coridorul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria)", a fost și unul dintre subiectele discutate de președintele Iohannis cu președintele bulgar Rosen Plevneliev în luna iunie, la Sofia.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău