Premierul României, Nicolae Ciucă: Republica Moldova și România se află într-o perioadă robustă a cooperării bilaterale aprofundate

  • 09 Decembrie 2021 12:19
Premierul României, Nicolae Ciucă: Republica Moldova și România se află într-o perioadă robustă a cooperării bilaterale aprofundate

Republica Moldova și România se află într-o perioadă robustă a cooperării bilaterale aprofundate, a declarat prim-ministrul român Nicolae Ciucă după întrevederea avut la București cu premierul de la Chișinău Natalia Gavrilița.

Nicolae Ciucă a precizat că există deschidere și un climat de încredere fără precedent în planul relațiilor bilaterale.

La întrevederea cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță, șeful Guvernului de la București a opinat că agenda bilaterală este una ambițioasă și a vorbit despre necesitatea dezvoltării mai multor proiecte comune, în special cele de securitate energetică și infrastructură.

Am evidențiat un interes comun pentru extinderea cooperării în domeniul economic, având un important punct de pornire: România e primul partener comercial al Rep. Moldova, ne dorim însă mult mai mult. Va fi nevoie de îmbunătățirea mediului de afaceri în Rep. Moldova, astfel încât să fie mai atractiv pentru investitorii români și nu numai. Dorim să încheiem în timpul apropiat un nou acord privind acordarea de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Rep. Moldova, vechiul acord din 2010 a ieșit din vigoare în luna martie. Urmărim implementarea proiectelor de infrastructură, cu rol central de a conecta Rep. Moldova la spațiul european prin România, cu accent deosebit asupra construcției podului rutier de la Ungheni sau asupra consolidării podului Galați-Giurgiulești”.

Un alt subiect discutat de cei doi prim-miniștri este reducerea tarifelor la roaming între România și Republica Moldova.

La rândul său, premierul Natalia Gavriliță a mulțumit României că a susținut Chișinăul în vremurile complicate precum pandemia sau criza energetică.

Contăm pe ajutorul României pentru agenda ambițioasă a guvernului de a transforma Republica Moldova într-un stat european modern, în care legea și statul de drept să stea în capul mesei (…). O prioritate absolută este ca până în 2024 să realizăm interconectarea sistemelor energetică, consolidăm astfel independența și securitatea noastră energetică. Vrem să construim drumuri care să lege regiunile de pe ambele maluri ale Prutului. Ne dorim ameliorarea legăturilor feroviare între Chișinău și București”.

Prim-ministrul Natalia Gavriliță va avea azi la București și o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău