Premierul român Marcel Ciolacu și omologul său din Ucraina au agreat dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale din Ucraina

  • 18 August 2023 16:15
Premierul român Marcel Ciolacu și omologul său din Ucraina au agreat dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale din Ucraina

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că a agreat cu omologul său Denis Șmîhal dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la două la patru milioane de tone lunar.

„Am avut un schimb extins de opinii cu privire la evoluțiile recente ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, precum și privind provocările cărora trebuie să le facă față în prezent Ucraina. Primul ministru Denis Șmîhal a făcut o prezentare extinsă a implicațiilor deciziei unilaterale a Federației Ruse de retragere din inițiativa privind cerealele la Marea Neagră asupra securității alimentare globale, precum și asupra economiei Ucrainei. L-am asigurat că România se va implica în continuare, la fel ca și până acum, în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene către piețele internaționale. Prin România sperăm să tranziteze peste 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. (...) Am stabilit împreună o țintă ambițioasă - dublarea în perioada următoare a tranzitului de cereale ucrainean prin România, de la două milioane de tone pe lună acum, la patru milioane de tone”, a informat Ciolacu, la Palatul Victoria, în cadrul unor declarații de presă comune cu premierul ucrainean.

Potrivit premierului României, eforturile se vor concentra spre dezvoltarea capacităților și coridoarelor deja existente, în primul rând a Canalului Sulina și a Portului Constanța.

Cei doi prim-miniștri au semnat o Declarație politică privind întărirea cooperării bilaterale și asigurarea tranzitului viabil al mărfurilor din Ucraina.

Premierul român a precizat că s-au trecut în revistă proiectele în lucru pentru creșterea traficului maritim, fluvial, feroviar, rutier, precum și la punctele de trecere a frontierei, subliniind că măsurile vizate vor avea în vedere, în egală măsură, "nevoia sprijinirii Ucrainei, dar și așteptările și preocupările legitime ale producătorilor și fermierilor români".

Ciolacu și Șmîhal au mai semnat două acorduri privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii și deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei la Sighetu Marmației - Bila Țerkva.

„Sunt dovezi ale extinderii cooperării între România și Ucraina, în beneficiul cetățenilor ambelor țări”, a indicat premierul Ciolacu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău