Premierul român Marcel Ciolacu i-a cerut omologului său ucrainean, Denis Șmîhal, ca Ucraina să recunoască inexistența „limbii moldovenești”

  • 18 August 2023 18:39
Premierul român Marcel Ciolacu i-a cerut omologului său ucrainean, Denis Șmîhal, ca Ucraina să recunoască inexistența „limbii moldovenești”

Premierul român Marcel Ciolacu a solicitat omologului său ucrainean, Denis Smîhal, la întâlnirea pe care au avut-o vineir la Palatul Victoriei din București, drepturi și libertăți egale pentru românii din Ucraina, cât și recunoașterea inexistenței așa-numite limbi „moldovenești”. Șeful Guvernului român i-a reamintit lui Șmîhal că Republica Moldova adoptat recent un act normativ prin care recunoaște limba oficială ca limba română. 

„În ceea ce privește subiectul drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, am readus în atenția domnului prim-ministru preocupările legitime ale României în acest domeniu. Am reamintit poziția fermă a României pe acest subiect. Am arătat că așteptăm deschidere și implicare din partea autorităților ucrainene – așa cum este normal între două state legate printr-o solidaritate atât de puternică”, a explicat Marcel Ciolacu, într-o declarație de presă comună susținută, vineri la Palatul Victoria, cu omologul ucrainean Denis Șmîhal, relatează Digi24.ro.  

Premierul român a adăugat că „solicitările noastre sunt firești și rezonabile”. „Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleași drepturi și libertăți de care se bucură persoanele aparținând minorității ucrainene din România. Contez pe implicarea domnului prim-ministru Șmîhal, astfel încât mesajul nostru să ajungă la toate nivelurile administrației ucrainene”, a mai spus Ciolacu. 

Acesta a mai precizat că i-a cerut omologului ucrainean recunoașterea inexistenței limbii „moldovenești”. 

„Referitor la problema așa-numitei limbi „moldovenești” am reluat solicitarea mai veche a părții române ca autoritățile ucrainene să recunoască inexistența acesteia și să adopte toate măsurile legale și administrative în consecință. Am reamintit că Republica Moldova a adoptat recent un act normativ prin care recunoaște limba oficială ca limba română”, a conchis Marcel Ciolacu.

Anterior, fostul ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a cerut ca autoritățile ucrainene să renunțe la sintagma „limba moldovenească”, după ce limba română a devenit limba oficială în Republica Moldova, iar acest lucru a fost trecut inclusiv în constituția țării. Aurescu a discutat acest subiect într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba în luna aprilie a anului curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău