Premierul român Ciolacu, reacție fermă după scandalul manualelor în așa-zisa „limba moldovenească” din Ucraina

  • 16 Noiembrie 2023 13:15
Premierul român Ciolacu, reacție fermă după scandalul manualelor în așa-zisa „limba moldovenească” din Ucraina

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că, potrivit înțelegerilor convenite cu autoritățile de la Kiev, Ucraina a recunoscut limba română ca limbă oficială a minorității române pe teritoriul său, adăugând că implementarea totală a deciziilor în acest sens este îngreunată, momentan, de faptul că țara vecină este în război, relatează Agerpres.

Întrebat, miercuri seară, despre faptul că în Ucraina au apărut manuale școlare în limba moldovenească, în condițiile în care, anterior, a existat un anunț oficial, după ședința comună a guvernelor român și ucrainean de la Kiev, din luna octombrie, potrivit căruia se renunță la limba moldovenească și este recunoscută limba română ca limbă oficială a minorității române din Ucraina, premierul a avut o reacție fermă

"Haideți să spunem tot adevărul. În momentul în care prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmihal, a venit la București, am avut discuția în ceea ce privește limba moldovenească și am stabilit ca și prioritate în agenda românească. Agenda ucraineană avea alte priorități. (...) M-am întâlnit cu președintele Zelenski la Atena, când am avut întâlnirea cu prim-ministrul Mitsotakis, cu premierul Bulgariei, și cu președinta Comisiei Europene, unde am avut o discuție și mi-a spus: știu, mi-a spus Denis de această problemă (...) n-am nicio problemă, nu e o prioritate pentru mine, înțeleg, în schimb, contextul, mai mult că Republica Moldova și ea și-a schimbat, nu mai există limba moldovenească pe teritoriul Republicii Moldova, e numai limba română.

Când am plecat cu colegii mei din Guvern și am avut ședința comună de guvern, la mijlocul ședinței comune de guvern, cu noi la masă au venit toți miniștrii ucraineni, au ținut ședință de guvern și au legiferat prin decizia guvernului că limba oficială pe teritoriul Ucrainei este limba română. Pe urmă a intrat să fie pus în aplicare", a afirmat premierul român Marcel Ciolacu.

"Noi vorbim de o Ucraină în război. (...) Aseară m-am umplut de nervi, am adormit pe la 1,30. Am sunat și în Ucraina, cum era normal. Am pus și consilierul de politică externă să dea telefoane să vadă ce se întâmplă (...). Și am aflat adevărul. Acele manuale fuseseră date la tipărit. Repet, vorbim de o țară în război, pe o anumită zonă. Unele au fost modificate, dar Ucraina a recunoscut oficial", a mai declarat șeful Executivului de la București.

Întrebat dacă, din cele arătate, concluzia este că e vorba de "o problemă logistică faptul că nu au putut să tipărească manuale noi", premierul a confirmat: "Normal".

Pentru a-și întări spusele, premierul român a adăugat, cu referire la decizia guvernanților de la Kiev privind recunoașterea limbii române: "Avem toate documentele".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,66 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău