Premierul polonez vrea 'compensaţii adecvate' pentru pierderile din timpul ocupaţiei naziste

  • 21 August 2019 18:59
Premierul polonez vrea 'compensaţii adecvate' pentru pierderile din timpul ocupaţiei naziste

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki s-a alăturat solicitărilor ca Germania să plătească despăgubiri de război ţării sale pentru pierderile suferite în timpul ocupaţiei naziste, scrie presa germană de miercuri, preluată de dpa.

'Polonia nu a primit până astăzi compensaţii adecvate din partea Germaniei pentru atrocităţile din Al Doilea Război Mondial', a afirmat Morawiecki pentru grupul de presă german Funke Media Gruppe.

'Noi am pierdut şase milioane de oameni în Al Doilea Război Mondial, cu mult mai mulţi decât alte state care au primit plăţi reparatorii substanţiale. Nu e corect. Nu poate rămâne aşa', a adăugat premierul polonez.

Tot în această săptămână, şeful diplomaţiei de la Varşovia, Jacek Czaputowicz a declarat pentru dpa că el consideră că Polonia a fost discriminată de Germania în procesul de acordare de despăgubiri de război.

Morawiecki nu a precizat ce sumă i s-ar cuveni, în opinia sa, Poloniei pentru imensele pierderi umane şi materiale suferite sub ocupaţia nazistă.

'Sunt multe de analizat. Peste 1.000 de sate poloneze au fost distruse de germani. Vom evalua cu seriozitate suma pe care o vom solicita', a afirmat el.

Subiectul reparaţiilor de război din partea Germaniei a fost repus pe agendă odată cu venirea la putere a partidului Lege şi Justiţie (PiS) în 2015. O comisie parlamentară poloneză lucrează în prezent la evaluarea pierderilor suferite de această ţară în timpul războiului.

Potrivit unor informaţii anterioare, suma s-ar ridica la peste 800 miliarde de dolari, pe baza unei estimări poloneze datând din perioada imediat următoare încheierii conflictului în 1945.

Premierul Morawiecki a respins ideea că Polonia a renunţat în 1953 la dreptul de a primi despăgubiri.

'Aceea a fost o înţelegere între Polonia şi RDG (Republica Democrată Germană) pe care nu o recunoaştem', a explicat el.

Oficiali polonezi au arătat anterior că, la momentul respectiv, Polonia se afla sub dominaţie sovietică, de altfel ca şi fosta Germanie comunistă, şi nu era un stat cu suveranitate deplină.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
0,8 °C
cer senin
Umiditate:86 %
Vint:4,1 m/s
Tue
7 °C
Wed
7 °C
Thu
6 °C
Fri
4 °C
Sat
4 °C

Curs oficial BNM 17 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1655 -0.0623
USD 17.6844 -0.0200
RON 4.0185 -0.0169
UAH 0.7227 -0.0010
RUB 0.2783 0.0002
Arhivă Radio Chișinău