Premierul polonez vrea 'compensații adecvate' pentru pierderile din timpul ocupației naziste
-
21 August 2019 18:59
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki s-a alăturat solicitărilor ca Germania să plătească despăgubiri de război țării sale pentru pierderile suferite în timpul ocupației naziste, scrie presa germană de miercuri, preluată de dpa.
'Polonia nu a primit până astăzi compensații adecvate din partea Germaniei pentru atrocitățile din Al Doilea Război Mondial', a afirmat Morawiecki pentru grupul de presă german Funke Media Gruppe.
'Noi am pierdut șase milioane de oameni în Al Doilea Război Mondial, cu mult mai mulți decât alte state care au primit plăți reparatorii substanțiale. Nu e corect. Nu poate rămâne așa', a adăugat premierul polonez.
Tot în această săptămână, șeful diplomației de la Varșovia, Jacek Czaputowicz a declarat pentru dpa că el consideră că Polonia a fost discriminată de Germania în procesul de acordare de despăgubiri de război.
Morawiecki nu a precizat ce sumă i s-ar cuveni, în opinia sa, Poloniei pentru imensele pierderi umane și materiale suferite sub ocupația nazistă.
'Sunt multe de analizat. Peste 1.000 de sate poloneze au fost distruse de germani. Vom evalua cu seriozitate suma pe care o vom solicita', a afirmat el.
Subiectul reparațiilor de război din partea Germaniei a fost repus pe agendă odată cu venirea la putere a partidului Lege și Justiție (PiS) în 2015. O comisie parlamentară poloneză lucrează în prezent la evaluarea pierderilor suferite de această țară în timpul războiului.
Potrivit unor informații anterioare, suma s-ar ridica la peste 800 miliarde de dolari, pe baza unei estimări poloneze datând din perioada imediat următoare încheierii conflictului în 1945.
Premierul Morawiecki a respins ideea că Polonia a renunțat în 1953 la dreptul de a primi despăgubiri.
'Aceea a fost o înțelegere între Polonia și RDG (Republica Democrată Germană) pe care nu o recunoaștem', a explicat el.
Oficiali polonezi au arătat anterior că, la momentul respectiv, Polonia se afla sub dominație sovietică, de altfel ca și fosta Germanie comunistă, și nu era un stat cu suveranitate deplină.AGERPRES