Premierul polonez i-a transmis candidatei opoziției din Belarus că susține populația acestei țări

  • 18 August 2020 10:12
Premierul polonez i-a transmis candidatei opoziției din Belarus că susține populația acestei țări

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că a avut luni o convorbire telefonică cu candidata opoziției la recentele alegeri prezidențiale din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, căreia i-a transmis că susține populația acestei țări, transmite thenews.pl, preluat de Aherpres.

''Am vorbit cu Svetlana Tihanovskaia la telefon. Am asigurat-o că poporul din Belarus are sprijinul deplin al Poloniei în căutarea libertății'', a scris pe Twitter șeful executivului polonez.

De asemenea, el a promis sprijin pentru belarușii care trăiesc în Polonia.

'Astăzi, la 40 de ani de la Acordurile din august, avem nevoie din nou de acest tip de solidaritate'', a spus Morawiecki, făcând referire la situația din Polonia din august 1980, atunci când guvernul comunist de la acea vreme a fost nevoit să se așeze la masa negocierilor cu muncitorii aflați în grevă.

Anterior în cursul zilei de luni, Svetlana Tihanovskaia a declarat că este pregătită să conducă țara și a cerut crearea unui cadru legal prin care să se asigure organizarea de noi alegeri corecte.

Într-o înregistrare video din Lituania, țară în care a fugit săptămâna trecută, Tihanovskaia a cerut forțelor de ordine și de securitate să înceteze să mai sprijine regimul președintelui Aleksandr Lukașenko. Ea s-a pronunțat pentru crearea unui mecanism juridic care să garanteze că pot fi organizate noi alegeri prezidențiale, corecte.

În ultimele zile, zeci de mii de demonstranți au ieșit pe străzile din Minsk și din alte orașe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte, în scrutinul din 9 august.

Opoziția, care susține că votul a fost fraudat, a anunțat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, care îi acordă peste 80% din sufragii, iar Svetlanei Tihanovskaia doar 10%, potrivit Reuters. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău