Premierul Pavel Filip vorbește despre prioritățile Guvernului

  • 23 Ianuarie 2016 14:45
Premierul Pavel Filip vorbește despre prioritățile Guvernului

Prim-ministrul Pavel Filip și-a început activitatea prin promisiunea că tarifele la resursele energetice vor fi revăzute și posibil chiar micșorate.

Aceasta este una din prioritățile Guvernului pe care îl conduce. Despre alte priorități șeful executivului a vorbit într-un interviu pentru protalul Tribuna, citat de IPN.

„Sunt mai multe priorități, toate sunt pe locul întâi în situația complicată de acum. În privința tarifelor, am pornit cu scopul de a face transparent modul în care se formează acestea, pentru ca oamenii să știe ce și pentru ce plătesc. Am cerut mai multe evaluări, am diverse întâlniri cu instituțiile statului și concluziile le vom avea la finalul acestor discuții. Important este, însă, ca cetățenii să primească răspunsuri oneste, să știe că ceea ce plătesc este justificat, că reflectă situația din piață și nu profiturile nejustificate ale unora”, a menționat premierul.

Din primele evaluări, mai spune șeful executivului, există condiții să scadă unele tarife. La tarifele la gaz și produsele petroliere premierul zice că a identificat niște posibilități să fie scăzute imediat, din motive obiective. „ La gaz, se discută de o scădere de 10%, iar la produsele petroliere o să avem tot o scădere semnificativă, dar urmează să vedem exact cât, s-ar putea să fie în mai multe etape”, a comunicat oficialul.

Cât ține de situația legată de plata salariilor și pensiilor, Pavel Filip a menționat că din raportarea făcută de Ministrul Finanțelor, există probleme începând cu luna februarie, dar există și soluții pentru depășirea lor. „Soluțiile identificate vor asigura ca populația să nu aibă de suferit, ca plata salariilor și pensiilor să fie făcută la timp. Pentru asta e nevoie ca Guvernul să fie stabil, să fim lăsați să lucrăm, iar politica să se facă în afara Guvernului”, a spus premierul.

Șeful executivului a menționat că sunt multe nemulțumiri în societate, în special după atâtea crize politice. Prioritatea acum este de stabiliza țara. „Declanșarea anticipatelor ar însemna cel puțin 4 luni de instabilitate, tensiuni, campanie electorală, Guvern nefuncțional și alte lucruri care ar pune în situație foarte delicată țara. Cu un Guvern nefuncțional riscăm să intrăm în blocaj total, asta mai lipsește acum”, a adăugat Pavel Filip.

Fiind întrebat cum au fost partajate funcțiile în excutiv premierul a răspuns că nu a fost propriu-zis o partajare politică. Iar în ceea ce ține de funcțiile de viceminiștri nu vor exista partajări politice, ca în trecut. Fiecare ministru e liber să decidă cu cine lucrează.

Referindu-se la relațiile cu partenerii externi, șeful executivului este convins că ei vor să ajute țara. ‎„Eu nu voi cere credit de încredere în avans. Noi ne-am apucat de treabă și vrem să livrăm rezultate cât mai rapid, iar asta cu siguranță va aduce și sprijin extern. Am demarat deja procedurile pentru a lansa o invitație către FMI, să trimită o delegație în țara noastră, până vom primi răspuns cred că vom avea rezolvată și problema cu guvernatorul de la BNM. Pentru Moldova, este vital să aibă acord cu FMI, nu doar pentru asistența financiară, ci și pentru acțiunile care derivă din acest acord, care asigură un echilibru financiar intern, precum și pentru credibilitatea pe care o dă prezența FMI”, a menționat oficialul.

Premierul speră ca, în timp cât mai scurt, să efectueze o vizită în România, pentru că sunt mai multe teme importante de discutat. „România ne sprijină consistent nu doar în ceea ce ține de parcursul nostru european, dar și în ceea ce privește dezvoltarea noastră ca stat. Avem câteva proiecte în așteptare, iar acum că avem Guvern învestit, putem să le relansăm rapid. ‎Sper, de asemenea, să am o vizită cât mai curând la Bruxelles, pentru o discuție cât mai pragmatică legată de modul în care va activa Guvernul pe care îl conduc, inclusiv pentru a discuta despre expertiza pe care UE ne-o poate oferi pentru lansarea cât mai rapidă a unor reforme, în special în ceea ce ține de reforma justiției și lupta cu corupția”, a încheiat premierul.

Guvernul condus de Pavel Filip a fost învestit pe 20 ianuarie curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău