Premierul Pavel Filip a ținut o conferință de presă, la un an de la învestire
-
20 Ianuarie 2017 11:41
În pofida contextului dificil de la începutul anului 2016, Guvernul a reușit să inițieze reforme care au pus bazele unei dezvoltări durabile a Republicii Moldova, a declarat vineri, 20 ianuarie, premierul Pavel Filip la un an de la învestire.
El s-a referit în special la restabilirea relațiilor cu finanțatorii externi după semnarea Acordului cu Fondul Monetar Internațional, în luna noiembrie anul trecut.
Premierul Pavel Filip a declarat vineri, 20 ianuarie, la un an de la preluarea mandatului că Guvernul său a fost învestit într-un context social, economic și politic dificil. Potrivit acestuia, în 2016 s-a reușit deblocarea unor proiecte în valoare de jumătate de miliard de euro și a 350 de milioane de euro pentru anii următori.
În domeniul social, premierul a menționat majorarea salariului minim garantat de stat de la 1900 la 2100 de lei și majorarea salariilor medicilor cu 20%.
Totodată, el a remarcat și unele reforme în domeniul justiției, inclusiv intrarea în vigoare a noii legi cu privire la procuratură. Deși a declarat că a optat pentru depolitizarea Guvernului, Pavel Filip a criticat partidele de opoziție pentru acțiunile anti-guvernare. Premierul a menționat printre prioritățile pentru 2017 continuarea reformelor în administrația publică centrală, justiție și economie.
Principala realizare a Guvernului Filip a fost restabilirea relațiilor cu partenerii externi, a comentat pentru Radio Chișinău, analistul economic Veacesalv Ioniță. Totuși, el a menționat și unele gafe, precum prognozele macroeconomice prevăzute în buget, care nu s-au materializat, lucru care s-ar putea repeta și în acest an. Una din cele mai controversate decizii ale Guvernului a fost convertirea banilor furați din sistemul bancar în datorie de stat. Chiar dacă nu avea altă soluție de moment, această decizie va rămâne ca o pată pe activitatea actualului Executiv, consideră Veaceslav Ioniță.
Amintim că în luna septembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața parlamentului pentru această lege. Cele peste 13,5 miliarde de lei vor fi achitate timp de 25 de ani, cu dobândă anuală de 5%, astfel că suma totală va depăși 20 de miliarde de lei.