Premierul Pavel Filip: 83% din pensii, sub minimul de existență

  • 05 Decembrie 2016 14:25
Premierul Pavel Filip: 83% din pensii, sub minimul de existență

Principalele prevederi ale reformei sistemului de pensii au fost discutate la întrevederea de astăzi a Prim-ministrului Pavel Filip cu reprezentanții organizațiilor sindicale din Republica Moldova.

În cadrul dialogului, Premierului a menționat că sistemul actual este unul neeficient și nu asigură pensionarii cu venituri suficiente pentru un trai decent, circa 83 % din pensii sunt sub minimum de existență. „Trebuie să scăpăm de ne-sustenabilitatea sistemului de pensii, inechitatea din sistem și nivelul redus al pensiilor oferite. În acest sens, Guvernul a lansat mai multe reforme ce urmează a fi implementate în anul 2017 și care vin să asigure cetățenii cu venituri suficiente”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, Premierul a subliniat că măsurile au ca obiectiv transparentizarea sistemului și vor permite majorarea pensiilor, iar pentru anumite categorii chiar dublarea acestora. „De asemenea va avea loc și valorizarea pensiilor, ceea ce va mări volumul resurselor financiare pe care le vor primi cetățenii, iar în anul 2017 se preconizează o indexare a pensiilor de 6,8 %”, a mai spus Pavel Filip.

La rândul lor, reprezentanții organizațiilor sindicale din Republica Moldova au susținut obiectivul Guvernului de a reforma și eficientiza sistemul de pensii, confirmând deschiderea pentru dialog în vederea identificării unei formule echitabile, ce urmează a fi aplicată.

Totodată, a fost accentuată importanța sporirii măsurilor de combatere a economiei tenebre, ceea ce va mări veniturile la Bugetul de stat și respectiv la Fondul asigurărilor sociale.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău