Premierul Nicolae Ciucă: România nu ar fi devenit astăzi un stat european ferm și membră NATO, fără sacrificiul victimelor regimului comunist

  • 23 August 2022 13:24
Premierul Nicolae Ciucă: România nu ar fi devenit astăzi un stat european ferm și membră NATO, fără sacrificiul victimelor regimului comunist

De Ziua națională a Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj în memoria victimelor.

„Această dată are puternice semnificații pentru continent, pentru că este o formă simbolică de promovare a memoriei europene a victimelor regimurilor totalitare și autoritare dar, în același timp, evidențiază importanța respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a statului de drept. Dar această zi are semnificații importante și pentru noi, românii. Ne amintim astăzi cu pioșenie de victimele stalinismului, nazismului, fascismului și comunismului, zeci de milioane de oameni din România și din întreaga lume privați de libertate, torturați sau chiar uciși pentru curajul de a se opune regimurilor abuzive și dictatoriale, de a apăra drepturile semenilor și principiile democratice”, a transmis acesta în mesajul său, scrie Calea Europeană.

Potrivit prim-ministrului, traumele și crimele regimului comunist au umbrit istoria României, au lăsat răni adânci în societate și au distrus destine: „Frica, dezbinarea și manipularea induse în rândul oamenilor, suferința, foametea, tortura și moartea, încălcarea flagrantă a drepturilor omului pentru generații de români sunt mărturii dureroase și pledoarie a istoriei pentru condamnarea fermă a crimelor și abuzurilor regimului comunist.”

„Istoria trebuie cunoscută și onorată prin ceea ce învățăm și transmitem generațiilor viitoare. O înțelegere comună a trecutului este bază a construirii viitorului nostru comun”, a mai adăugat acesta.

„În același timp, consider o datorie morală și o responsabilitate să facem cunoscut generațiilor tinere sacrificiul celor care au plătit cu ani grei de închisoare sau chiar cu viața pentru crezul lor, dar și curajul de a ține aprinsă flacăra vie a libertății, în pofida chinurilor cumplite prin care au trecut. Fără sacrificiul lor, fără curajul de a învinge regimul autoritar comunism, fără iubirea lor necondiționată față de țară și de popor, România nu ar fi devenit ceea ce este astăzi – un stat european ferm atașat valorilor democratice, țară membră NATO capabilă să ofere securitate cetățenilor săi”, punctează Nicolae Ciucă în mesajul său. 

De asemenea, acesta a reamintit că războiul din apropierea granițelor ne dovedește, încă o dată, că valorile democratice, drepturile omului, libertatea, pacea sunt bunuri neprețuite asupra cărora este nevoie să veghem zi de zi și să le apărăm de acțiuni și discursuri radicale, populiste sau revizioniste, bazate pe ură, violență și divizare.

„Drumul României alături de statele occidentale libere și democratice este ferm asumat și rămâne ireversibil. Voința exprimată limpede de români este pentru un viitor democratic, fundament stabil pentru dezvoltarea societății noastre și o viață mai bună pentru cetățeni. Să ne rugăm pentru memoria victimelor regimurilor totalitare și să onorăm pentru totdeauna sacrificiul și suferința lor”, a conchis șeful Executivului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău