Premierul Nicolae Ciucă, după ce Putin a anunțat „mobilizarea parțială a armatei ruse”: Ne menținem atitudinea echilibrată și analizăm cu calm situația împreună cu aliații noștri din NATO

  • 21 Septembrie 2022 12:09
Premierul Nicolae Ciucă, după ce Putin a anunțat „mobilizarea parțială a armatei ruse”: Ne menținem atitudinea echilibrată și analizăm cu calm situația împreună cu aliații noștri din NATO

România, prin vocea premierului Nicolae Ciucă, și-a exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la declarațiile președintelui rus, Vladimir Putin, conform cărora armata Federației Ruse va fi mobilizată parțial și vor fi organizate așa-zise referendumuri în regiunile ucrainene, Donbas, Herson și Zaporojie.

În acest context, prim-ministrul a punctat că țara noastră își va menține atitudinea echilibrată și va continua să analizeze cu calm alături de aliații săi din NATO evoluția situației din Ucraina, informează Agerpres.

”Astăzi este Ziua Internațională a Păcii și în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate, în această dimineață am luat act de declarațiile președintelui Putin, am luat act cu îngrijorare de declarațiile referitoare la mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse și la desfășurarea așa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson și Zaporojie. Ne menținem atitudinea echilibrată și vom continua să analizăm cu calm evoluția situației împreună cu aliații noștri din NATO și partenerii din Uniunea Europeană. Îmi exprim, totodată, speranța ca situația în zona de conflict să nu escaladeze”, a punctat Nicolae Ciucă în cadrul unei ședințe de Guvern.

Reacția acestuia vine în contextul în care președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat miercuri o mobilizare parțială a armatei ruse pentru a îndeplini obiectivele ”operațiunii militare speciale” în Ucraina, termen folosit de liderul de la Kremlin și de subordonații său pentru a descrie războiul ilegal și neprovocat declanșat de Rusia împotriva vecinului său de la vest.

”Noi vom utiliza cu siguranță toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia și poporul nostru”, a afirmat liderul de la Kremlin într-un discurs televizat adresat națiunii, conform TASS, Reuters și AFP.

Acest anunț vine după o perioadă în care rușii au pierdut teren în fața forțelor armate ucrainene, acestea din urmă eliberând mai multe teritorii ocupate de invadatori.

Într-o primă reacție, Regatul Unit, un aliat neobosit al Ucrainei de când a izbucnit războiul, la 24 februarie, a calificat anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială a armatei drept ”o recunoaștere a faptului că invazia eșuează”, conform The Guardian.

”Încălcarea de către președintele Putin a propriilor promisiuni de a nu mobiliza o parte a populației și anexarea ilegală a unor părți din Ucraina reprezintă o recunoaștere a faptului că invazia sa eșuează. El și ministrul său al apărării au trimis zeci de mii de cetățeni ai lor la moarte, prost echipați și prost conduși. Amenințările și propaganda nu poate ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, comunitatea internațională este unită, iar Rusia devine un paria global”, a descris Ben Wallace situația.

UE a condamnat deja referendumurile ilegale anunțate în teritoriile ocupate din estul Ucrainei și pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău