Premierul Netanyahu promite anexarea coloniilor din Cisiordania, cu două zile înaintea alegerilor din Israel

  • 07 Aprilie 2019 12:33
Premierul Netanyahu promite anexarea coloniilor din Cisiordania, cu două zile înaintea alegerilor din Israel

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat sâmbătă că intenționează să anexeze coloniile israeliene din Cisiordania dacă va câștiga alegerile de marți, scriu Reuters și BBC News. 

Israelienii sunt chemați marți, 9 aprilie, la urne, iar Netanyahu se află în cursa electorală, încercând să obțină voturi în fața forțelor de dreapta care susțin anexarea teritoriilor din Cisiordania. Afirmația lui Netanyahu vine și în contextul în care, săptămâna trecută, SUA au recunoscut suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, preluate de la Siria în 1967. 

În cadrul unui interviu, Netanyahu a fost întrebat de ce nu a extins suveranitatea Israelului asupra coloniilor din Cisiordania, așa cum țara a făcut cu Ierusalimul de Est și Înălțimile Golan, ambele ocupate în 1967 și ulterior anexate, decizii nerecunoscute de comunitatea internațională.

„Cine spune că nu o vom face? Discutăm despre asta”, a declarat el. „Mă întrebați dacă vom trece la nivelul următor. Răspunsul este că da, vom trece la nivelul următor. Voi extinde suveranitatea”, a adăugat premierul. 

Liderii palestinieni au reacționat imediat după declarația premierului Netanyahu. Saeb Erekat, negociatorul-șef palestinian și un apropiat al președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat: „Israelul va continua să încalce dreptul internațional cu nerușinare atât timp cât comunitatea internațională va continua să nu pedepsească această țară, mai ales în condițiile în care Administrația Trump susține Israelul în acțiunile sale de violare a drepturilor palestinienilor”. 

În Fâșia Gaza, oficialul Hamas Sami Abu Zuhri a solicitat Autorității Palestiniene să își întrerupă cooperarea cu Israelul în domeniul securității în Cisiordania.

„Visul lui Netanyahu de a anexa Cisiordania nu se va împlini niciodată, noi nu vom permite asta”, a declarat el. 

Coloniile israeliene din Cisiordania, inclusiv în zona de est a Ierusalimului, sunt ilegale conform legislației internaționale și reprezintă obstacole majore în calea păcii între Israel și palestinieni. Aproximativ 400.000 de israelieni locuiesc în aceste colonii în Cisiordania, cărora li se adaugă încă 212.000 în Ierusalimul de Est, potrivit datelor ONU. În jur de 2,5 milioane de palestinieni trăiesc în Cisiordania, notează HotNews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău