Premierul neozeelandez își îndeamnă concetățenii să-i certe pe cei care încalcă restricțiile legate de COVID-19

  • 01 Martie 2021 10:20
Premierul neozeelandez își îndeamnă concetățenii să-i certe pe cei care încalcă restricțiile legate de COVID-19

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern și-a îndemnat luni concetățenii să-i certe pe cei care nu respectă restricțiile legate de COVID-19, într-un moment în care furia populației se amplifică după o serie de încălcări ce au determinat autoritățile să plaseze din nou Auckland în carantină, informează AFP.

Această măsură a intervenit la mai puțin de două săptămâni după un lockdown de trei zile impus în principalul oraș al Noii Zeelande.

Extrem de supărată, Jacinda Ardern, care până acum a salutat ca fiind foarte bună gestionarea pandemiei, a calificat aceste încălcări drept "intolerabile". Ea a afirmat că unele persoane aflate la originea recentelor contaminări au ignorat restricțiile, refuzând să se izoleze cum ar fi trebuit sau să dea informații despre deplasările lor, pentru a permite alertarea celor cu care au intrat în contact.

"Acești indivizi sunt judecați de întreaga națiune, vor exista consecințe, fără nicio îndoială", a declarat Ardern pentru presă.

Până în prezent, Noua Zeelandă a înregistrat doar 26 de decese legate de noul tip de coronavirus, la o populație de circa 5 milioane de locuitori, însă Ardern a amintit că toată lumea trebuie să coopereze. "Dacă aceasta presupune să cerți un membru al familiei sau un coleg, pentru că nu au respectat regulile, noi trebuie să o facem. Făceți-o cu delicatețe, dar făceți-o", a declarat ea.

Cei 1,7 milioane de locuitori ai orașului Auckland sunt din nou în carantină începând de duminică pentru cel puțin șapte zile, după descoperirea noilor cazuri de COVID-19.

Carantina de trei zile impusă în februarie nu a permis evitarea răspândirii unui focar de contaminări. Temerile vizează în special o familie care ar fi fost în contact cu membri ai unei familii infectate. Unul dintre membrii săi, care ar fi trebuit să stea în izolare, s-a dus la un medic, la o universitate și la o sală de fitness, în așteptarea rezultatelor testului care în final au arătat că el este purtător de virus.

"Plătim cu toții prețul" acțiunilor lor, a declarat șefa guvernului neozeelandez, care a spus că înțelege furia populației.

Ea a recunoscut că este dificil să știi dacă persoanele "spun adevărul", în condițiile în care este esențial să se știe, pentru a repera contacții.

Luni, focarul epidemiologic din Auckland număra 15 cazuri.

Strategia Noii Zeelande este de a elimina orice caz de coronavirus datorită politicii sale foarte intense de depistare și a căutării aprofundate a contacților.

Autoritățile au posibilitatea de a lua măsuri coercitive împotriva contravenienților, însă până acum ele nu au aplicat aproape nicio amendă pentru refuzul de a purta mască într-un avion sau în transportul public.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău