Premierul Marcel Ciolacu: România introduce astăzi salariul minim european pentru protejarea puterii de cumpărare a cetățenilor

  • 21 Iunie 12:49
Premierul Marcel Ciolacu: România introduce astăzi salariul minim european pentru protejarea puterii de cumpărare a cetățenilor

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că Guvernul de la București va introduce salariul minim european în România cu scopul de a proteja puterea de cumpărare și de a ridica salariul mediu brut la “cât mai aproape de 50% din salariul mediu net pe economie”.

“Introducem azi salariul minim european în România în concordanță cu directiva europeană și după consultări cu partenerii sociali. De fapt. urmărim protejarea puterii de cumpărare, un câștig salarial mediu brut cât mai aproape de 50% din salariul mediu net pe economie și raportarea la productivitatea muncii. Reamintesc că din 1 iulie majorăm salariul minim de la 3.300 (aproximativ 13 200 lei moldovemnești - nota.red)  la 3.700 lei (aproximativ 14 800 lei moldovenești - nota.red) și vor beneficia circa 1,8 milioane de angajați”, a precizat Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern, potrivit Calea Europeană.

Decizia vine după ce șeful Guvernului a anunțat săptămâna trecută că proiectul privind introducerea salariului minim european în România a fost pus în dezbatere publică.

Prin această decizie, România pune în aplicare directiva prin care Uniunea Europeană dorește să îmbunătățească condițiile de muncă și de trai ale cetățenilor săi prin stabilirea unui cadru comun pentru salarii minime adecvate în toată Europa, acesta fiind cel de-al 6-lea principiu al Pilonului european al drepturilor sociale, convenit prin Declarația de la Göteborg din 2017 a liderilor europeni

Directiva a fost adoptată la 4 octombrie 2022, iar la finalul lunii ianuarie 2023 Consiliul Uniunii Europene a recomandat țărilor membre să consolideze plasele de siguranță socială, promovarea acestui venit minim adecvat fiind una dintre metode.

Pentru punerea în aplicare a acestor prevederi, Comisia Europeană a recomandat României să se bazeze pe sfatul experților.

 

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:0,51 m/s
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Tue
23
Arhivă Radio Chișinău