Premierul Marcel Ciolacu: Relațiile dintre România și Ucraina vor ajunge în scurt timp la nivelul unui parteneriat strategic

  • 13 Decembrie 2023 11:12
Premierul Marcel Ciolacu: Relațiile dintre România și Ucraina vor ajunge în scurt timp la nivelul unui parteneriat strategic

Șeful Executivului de la București, Marcel Ciolacu, a afirmat, miercuri, că relațiile dintre România și Ucraina urmează să ajungă, în scurt timp, la nivelul unui parteneriat strategic, relatează Agerpres.

"Relațiile dintre România și Ucraina vor ajunge în scurt timp la nivelul unui veritabil parteneriat strategic. O componentă esențială a parteneriatului va fi centrul logistic pe care îl vom organiza pe teritoriul României, pentru reconstrucția și asistența Ucrainei. Avem în fața noastră o provocare majoră, dată de invazia ilegală și neprovocată a Rusiei în Ucraina. Este o amenințare directă la adresa securității și stabilității în zona Mării Negre, cu efecte negative resimțite global, când vorbim de securitatea alimentară în țările cele mai vulnerabile sau de securitatea energetică", a spus Ciolacu în mesajul video transmis participanților la conferința internațională "Reconstrucția Ucrainei și rolul strategic al României", organizată la Sinaia.

El a subliniat că, pentru comunitatea internațională, este important ca Ucraina să nu piardă în fața Rusiei, dar pentru aceasta este nevoie de sporirea ajutorului internațional.

"Atacurile necontenite ale forțelor ruse în Ucraina confirmă, de fapt, frustrarea Rusiei în fața solidarității Europei, a comunității euro-atlantice și, în general, a democrațiilor din toată lumea pentru Ucraina. Conferința de la Sinaia evidențiază rolul strategic al României pentru sprijinul Ucrainei și pentru reconstrucția acestei țări. Subliniez că România acționează și va continua să fie promotorul măsurilor concertate ale comunității euro-atlantice pentru rezistența Ucrainei și reconstrucția acestei țări, în cadrul procesului de integrare europeană. Europa nu-și poate permite ca Ucraina să piardă. Noi credem în victoria Ucrainei, fiind conștienți că este nevoie de mai mult ajutor și efort din partea partenerilor internaționali", a precizat prim-ministrul României.

Oficiali din țară și străinătate participă, miercuri și joi, la conferința internațională "Reconstrucția Ucrainei și rolul strategic al României", organizată de New Strategy Center la Sinaia.

Potrivit organizatorilor, conferința, la care sunt prezenți și experți independenți, reprezentanți ai mediului de afaceri, academic și ai corpului diplomatic, abordează subiecte de maximă importanță pentru procesul de reconstrucție al Ucrainei, precum rolul Dunării, provocările pentru libertatea de navigație, securitatea energetică, potențialul energiei verzi, securitatea alimentară, domeniul telecomunicațiilor și cel cyber, infrastructura critică, domeniul sănătății, provocările pentru sectorul privat în procesul de reconstrucție, conectivitatea dintre România, Republica Moldova și Ucraina sau rolul SUA în regiunea Mării Negre

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău