Premierul Letoniei consideră răspândirea democrației din Ucraina în Rusia ca fiind adevărata amenințare la adresa Kremlinului

  • 20 Ianuarie 2022 10:58
Premierul Letoniei consideră răspândirea democrației din Ucraina în Rusia ca fiind adevărata amenințare la adresa Kremlinului

Premierul leton, Krišjānis Kariņš, care a vorbit în timpul unei conferințe despre tensiunea actuală dintre Occident și Rusia, a remarcat că adevărata amenințare la adresa Rusiei lui Vladimir Putin este răspândirea ideilor democratice din Ucraina.

Acesta este motivul pentru care Federația Rusă a lansat agresiunea - consideră premierul, care a făcut o declarație în acest sens la Varșovia, după o întâlnire cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki. Potrivit lui Krišjānis Kariņš, adevărata amenințare care a provocat Kremlinul să recurgă la agresiune împotriva Ucrainei este, în primul rând, extinderea mișcării de democratizare pe teritoriul Rusiei.

"Democrația 'molipsește', este o idee tentantă, o formă de organizare în care oamenii, nu autocrații, decid cine trebuie să fie la putere și în ce direcție se îndreaptă țara. Noi, în Letonia, știm bine acest lucru, iar Polonia cunoaște foarte bine prețul democrației, pentru că a trăit într-un sistem în care oamenii nu aveau posibilitatea de a alege. Ucrainenii, de asemenea, au ales această cale și acum își determină soarta și viitorul, fără instrucțiuni din exterior. Aceasta este amenințarea pe care Kremlinul a simțit-o cu adevărat și, de aceea, Rusia încearcă să destabilizeze Ucraina" - a afirmat premierul leton.

Krišjānis Kariņš a remarcat în discursul său că, într-o anumită măsură, se poate spune că Rusia a lansat deja un atac asupra Europei - folosind aprovizionarea cu gaze ca pârghie de influență. "Astfel că este timpul ca țările europene să se gândească la cum să devină mai puțin dependente de resursele energetice rusești" - a punctat Kariņš. Evropeiska Pravda amintește că, într-o altă declarație, făcută la începutul acestei luni, premierul Letoniei a atras atenția că un război între Rusia și NATO este aproape de neconceput, pentru că ar fi un conflict militar la scară globală. Krišjānis Kariņš a mai subliniat atunci că Rusia nu va putea dicta NATO ce țări ar trebui să intre sau să nu intre în Alianță și nici unde poate NATO să-și desfășoare trupele.

Sursa: www.eurointegration.com.ua/Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău