Premierul Letoniei cere impunerea de sancțiuni asupra importurilor de energie din Rusia. „Dacă nu îl oprim pe Putin, el nu se va opri”

  • 24 Martie 2022 19:03
Premierul Letoniei cere impunerea de sancțiuni asupra importurilor de energie din Rusia. „Dacă nu îl oprim pe Putin, el nu se va opri”

Țările membre ale Uniunii Europene ar trebui să ia în considerare impunerea unor sancțiuni împotriva importurilor de petrol și cărbune din Rusia pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, a spus joi premierul leton Arturs Karins, potrivit Reuters. „Trebuie să îl oprim pe Putin. Dacă nu, el nu se va opri”.

„Sancțiunile în sectorul energetic sunt o modalitate de a opri fluxul de bani către cuferele războiului lui Putin”, a spus Karins înaintea Consiliului European de la Bruxelles, potrivit DIGI24.

„Cel mai logic loc pentru a avansa este în sectorul petrolier și în cel carbonifer. Trebuie să îl oprim pe Putin, pentru că dacă nu îl oprim noi, el nu se va opri”, a adăugat șeful executivului leton.

În schimb, premierul olandez Mark Rutte a estimat că liderii UE nu vor decide noi sancțiuni contra Rusiei la summitul care începe joi la Bruxelles, scrie Agerpres.

Țările UE trebuie să discute astăzi un embargou asupra importurilor de petrol și cărbune din Rusia, susține premierul leton
„Nu mă aștept la noi sancțiuni concrete astăzi”, a spus premierul olandez. Foto: Profimedia Images

„Nu mă aștept la noi sancțiuni concrete astăzi. Nu putem căuta idei despre sancțiuni cu un grup atât de mare, avem nevoie de propuneri. Am impus deja o mulțime de sancțiuni, acum intrăm pe un teren mai complex”, a explicat Mark Rutte.

Liderii statelor UE vor discuta, printre altele, despre Ucraina, sectorul energetic și pandemie

În cele două zile ale summitului, liderii statelor UE vor discuta despre agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, securitate și apărare, energie, aspecte economice, pandemia de COVID-19 și relații externe.

Participanții vor evalua cele mai recente evoluții de pe teren, inclusiv în ceea ce privește situația umanitară și refugiații. UE își menține angajamentul față de Ucraina și poporul acesteia și acționează pentru a oferi sprijin politic, financiar, material și umanitar coordonat, precum și sprijin pentru reconstrucția unei Ucraine democratice.

De asemenea, liderii statelor membre vor aborda chestiuni legate de securitate și apărare, pe baza Declarației de la Versailles și ținând seama de noua situație a securității în Europa.

Țările UE trebuie să discute astăzi un embargou asupra importurilor de petrol și cărbune din Rusia, susține premierul leton
În cadrul reuniunii informale de la Versailles, liderii statelor UE au convenit să elimine treptat, cât mai curând posibil, dependența de importurile de gaze, petrol și cărbune din Rusia. Foto: Profimedia Images

În acest context, liderii UE vor discuta despre modul în care blocul comunitar ar putea să acționeze mai rapid și mai decisiv atunci când se confruntă cu crize, apărându-și în același timp interesele și protejând cetățenii. Aceștia vor discuta, de asemenea, despre investiții în domeniul apărării și instrumente de finanțare.

Consiliul European își va exprima sprijinul pentru „Busola strategică”, o inițiativă care vizează consolidarea politicilor de securitate și apărare ale Uniunii în ceea ce privește teme precum gestionarea crizelor, capacitatea de apărare, reziliența și parteneriatele.

În cadrul reuniunii informale de la Versailles, liderii țărilor membre au convenit să elimine treptat, cât mai curând posibil, dependența de importurile de gaze, petrol și cărbune din Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,66 m/s
Tue
27
Wed
23
Thu
21
Fri
23
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău