Premierul Japoniei evită să confirme dacă l-a propus pe Donald Trump, la Premiul Nobel pentru Pace

  • 18 Februarie 2019 09:45
Premierul Japoniei evită să confirme dacă l-a propus pe Donald Trump, la Premiul Nobel pentru Pace

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a evitat luni să confirme dacă l-a propus pe președintelui SUA, Donald Trump, la Premiul Nobel pentru Pace, dar a subliniat că acesta 'a lucrat în mod curajos' în dosarul nord-coreean, relatează EFE.

Reacția vine ca răspuns la declarațiile făcute vineri de Donald Trump, în care a acesta a menționat copia unei scrisori trimisă de premierul Abe Comitetului Nobel din Norvegia, care propunea recompensarea sa cu premiul mai sus menționat.

'Comitetul pentru Premiul Nobel nu dezvăluie cine a fost recomandat sau cine a făcut recomandările', a afirmat Abe în cursul unei interpelări parlamentare, invocând regula ce interzice prezentarea oficială a propunerilor timp de 50 de ani. 'Pe baza acestui regulament, evit să comentez', a mai precizat liderul conservator japonez, care a subliniat că Trump a acționat în mod curajos pentru soluționarea chestiunii nucleare și a crizei rachetelor din RPD Coreeană.

Premierul japonez a subliniat, de asemenea, că președintele SUA 'colaborează activ' pentru rezolvarea problemei răpirilor cetățenilor japonezi în urmă cu decenii de regimul de la Phenian, problemă ce reprezintă una din principalele priorități ale guvernului lui Abe.

În aceeași ordine de idei, purtătorul de cuvânt al executivului de la Tokio, Yoshihide Suga, a declarat în cursul aceleași zile, în cadrul unei conferințe de presă, că Japonia 'apreciază foarte mult conducerea lui Trump' și a evitat, la rândul său, să se pronunțe, atunci când a fost întrebat despre presupusa propunere adresată Comitetului Nobel, invocând aceeași interdicție referitoare la nominalizări. 

Conform ziarului japonez Asahi, susținerea guvernului de la Tokio pentru candidatura lui Trump ar fi fost solicitată de Washington în mod informal în toamna anului trecut, la câteva luni după reuniunea la nivel înalt dintre președintele american și liderul nord-coreean, desfășurată la Singapore pe 12 iunie. 

În afară presupusului sprijin din partea guvernului Abe, Trump ar beneficia și de susținerea președintelui sud-coreean Moon Jae-in, care a menționat public anul trecut posibilitatea de a-l recompensa pe președintele american cu Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile depuse de acesta în detensionarea relațiilor intercoreene. 

În plus, în mass-media japoneze au apărut informații despre pregătirile pe care Tokyo și Washington le-ar face pentru o noua vizită a președintelui Trump în capitala Japoniei, în perioada 26 - 28 mai. În cadrul acestei vizite, președintele Trump ar urma să aibă o întrevedere cu premierul Shinzo Abe și să fie primit de împăratul Naruhito. 

Dacă această vizită se confirmă, Donald Trump ar fi primul lider străin care va participa la o întâlnire oficială cu noul împărat al Japoniei. Actualul împărat Akihito urmează să renunțe la Tronul Crizantemei, ceremonie programată să aibă loc pe 30 aprilie. Titlul de împărat va fi preluat de prințul moștenitor Naruhito, la începutul lunii mai.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău