Premierul italian Mario Draghi anunța că se va vaccina cu AstraZeneca

  • 20 Martie 2021 10:40
Premierul italian Mario Draghi anunța că se va vaccina cu AstraZeneca

Premierul italian Mario Draghi a anunțat vineri că va fi vaccinat cu AstraZeneca, după suspendarea acestuia câteva zile din cauza unor tulburări rare și grave de coagulare la unele persoane vaccinate, fără o legătură dovedită cu serul, notează AFP.

"Nu am făcut încă o rezervare, dar grupul meu de vârstă se numără printre cei eligibili pentru a primi vaccinul și da, voi face AstraZeneca, fiul meu l-a primit alaltăieri în Marea Britanie, deci nu există absolut nicio prevenție, nicio îndoială", a declarat Mario Draghi, 73 de ani, în fața presei la Roma.

Alături mai ales de Germania, Franța și Spania, Italia a suspendat luni ca măsură de precauție administrarea vaccinului AstraZeneca după semnalarea unor efecte secundare potențial grave.

Aceasta a fost reluată vineri la o zi după concluziile Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), considerând "sigur și eficient" serul companiei britanico-suedeze.

Pe acest fond, Agenția Italiană pentru Medicamente (AIFA) a ridicat imobilizarea unui lot de vaccinuri reprezentând peste 200.000 de doze, în timp ce țara suferă foarte mult din cauza întârzierilor în livrările de seruri ale laboratoarele Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Potrivit lui Mario Draghi, suspendarea a încetinit campania de vaccinare, "dar această încetinire nu a fost dezastruoasă", parțial compensată de alte vaccinuri.

Circa 7,5 milioane de doze de vaccin au fost injectate de la sfârșitul lunii decembrie în Italia, dar numai 2,3 milioane de persoane au primit două doze, conform datelor publicate în timp real de Ministerul Sănătății.

Guvernul Draghi își propune să tripleze ritmul vaccinărilor pentru a ajunge la 500.000 de injecții zilnic până la jumătatea lunii aprilie, sperând să fi vaccinat 80% din cei 60,3 milioane de italieni până la jumătatea lunii septembrie.

Noul calendar stabilit de Ministerul Sănătății și persoana responsabilă de gestionarea crizei pandemice, generalul Francesco Paolo Figliuolo, prevede administrarea a 160 de milioane de doze între aprilie și decembrie: 53,7 milioane de doze în al doilea trimestru, 79 de milioane în al treilea și 28,2 milioane în al patrulea.

Confuzia din jurul vaccinului AstraZeneca ar putea, totuși, să întărească reticențele unei părți a populației. Potrivit unui sondaj EMG realizat pentru agenția de știri Adnkronos și publicat miercuri, 49% dintre cei chestionați consideră că afacerea le-a slăbit încrederea în vaccinuri, 49% spunând că nu.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău