Premierul Israelului promite lovituri foarte dureroase grupării fundamentaliste Hamas

  • 14 Octombrie 2018 14:59
Premierul Israelului promite lovituri foarte dureroase grupării fundamentaliste Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a amenințat duminică să provoace "lovituri foarte dureroase" grupării fundamentaliste palestiniene Hamas, după o recrudescență a violențelor în Fâșia Gaza, controlată de această mișcare islamistă, potrivit AFP.

"Hamas, aparent, nu a înțeles mesajul: dacă nu-și oprește atacurile, acestea vor fi oprite într-un alt mod, sub forma de lovituri dureroase, extrem de dureroase", a avertizat Netanyahu în cadrul unei ședințe de guvern.

"Suntem foarte aproape de un alt tip de acțiune care cuprinde lovituri foarte dure. Dacă Hamas va da dovadă de inteligență, el va opri acum focul și violențele", a adăugat premierul israelian.

Israelul și-a suspendat deja vineri livrările de păcură către Fâșia Gaza în urma ciocnirilor care au costat viața a șapte palestinieni, livrări destinate să ușureze întrucâtva situația din teritoriul palestinian, aflat sub blocadă de peste 10 ani și să atenueze luni de tensiuni.

Acordul obținut de ONU și susținut de SUA prevedea livrarea a mii de litri de păcură plătită de Qatar în enclava palestiniană.

Dar ministrul apărării israelian, Avigdor Lieberman, a anunțat vineri încetarea "imediată" a acestor livrări, vitale pentru producția de energie electrică, după ciocniri de-a lungul barierei de securitate între Fâșia Gaza și Israel.

Sâmbătă, Lieberman a afirmat pe contul său de Twitter că livrările de carburant și gaz în Fâșia Gaza nu se va relua decât în cazul "opririi totale a violențelor, lansării de baloane incendiare (din Gaza spre Israel) și a incendierii de pneuri în fața localităților israeliene" vecine teritoriului palestinian.

Camioane tranzitând Israelul au livrat anterior, începând cu marțea trecută, sute de mii de litri de combustibil pentru singura centrală electrică din teritoriul situat între statul evreu, Egipt și Marea Mediterană. Qatarul, susținător de lungă durată al Hamasului, achită factura pentru acest combustibil (60 de milioane de dolari pe șase luni).

Scopul era ca palestinienii din Fâșia Gaza să poată avea curent mai mult de cele patru ore pe zi, atenuând în același timp tensiunile care ridică temeri privind un al patrulea război între Israel și Hamas, după conflictele din 2008, 2012 și 2014, menționează Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău