Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, va încerca să convingă liderii UE să-și schimbe opinia referitor la acordul iranian

  • 04 Iunie 2018 09:53
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, va încerca să convingă liderii UE să-și schimbe opinia referitor la acordul iranian

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, începe luni o vizită de trei zile în țări din Uniunea Europeană, în cursul căreia speră să-i convingă pe europeni - deciși până acum să salveze acordul nuclear cu Iranul - să-și schimbe poziția în această privință, informează AFP, citată de Agerpres.

Trebuie să împiedicăm cu orice preț Iranul 'să-și dezvolte orice fel de capacități nucleare', a apreciat ambasadorul israelian în Germania, Jeremy Issacharoff, într-un interviu pentru France Presse, înaintea vizitei premierului Netanyahu luni în Germania, prima destinație din cadrul acestui mini-turneu european.

'Putem să avem puncte de vedere diferite cu privire la modul de a controla Iranul în domeniul nuclear, dar urmărim un obiectiv comun', a adăugat el.

Adversar vehement al acordului nuclear cu regimul iranian, premierul israelian urmează să aibă o întâlnire luni după-amiază cu cancelarul Angela Merkel și să susțină o conferință de presă comună în jurul orei 14:30 GMT.

Netanyahu este așteptat marți la Paris, unde are programată o întrevedere cu președintele francez, Emmanuel Macron, iar miercuri - la Londra, unde se va întâlni cu șefa executivului britanic, Theresa May.

Germania, Franța și Marea Britanie sunt trei dintre țările semnatare ale acordului nuclear încheiat în 2015 între marile puteri și Teheran pentru a ține la distanță Republica Islamică de arma nucleară.

Liderii acestor state sprijină cu fermitate acordul, în pofida retragerii americane la 8 mai, și cooperează strâns pe această temă cu Rusia și China, alte două țări semnatare ale documentului.

Ministrul de externe german, Heiko Maas, a discutat joi pe acest subiect cu omologul său chinez, Wang Yi, pentru a sublinia că Germania 'dorește să mențină acordul nuclear și va face totul ca Iranul să rămână' parte a acordului.

Ministrul chinez a criticat cu această ocazie lipsa de fiabilitate a administrației americane a lui Donald Trump. 'Este un truism al dreptului internațional că acordurile internaționale trebuie respectate' și că 'marile țări trebuie să dea exemplu, nu să facă contrariul', a spus el.

Chiar dacă apreciază că acordul existent rămâne cel mai bun mijloc pentru a limita ambițiile nucleare iraniene, europenii sunt de asemenea conștienți de limitele acestui compromis, descris recent de Angela Merkel ca 'imperfect'.

Ei au propus negocieri suplimentare cu Teheranul cu privire la programul său balistic și la politica sa de influență în Orientul Mijlociu, de la Liban, Siria până la Yemen, considerată ca destabilizatoare de către Occident, iar de Israel drept o amenințare directă pentru existența sa.

Cel puțin în această privință, Benjamin Netanyahu și interlocutorii săi europeni ar putea avea puncte de vedere apropiate.

'Voi discuta cu ei modalități de a bloca aspirațiile nucleare și extinderea Iranului în Orientul Mijlociu', a spus Netanyahu înainte de acest turneu european. Respectivele chestiuni sunt 'vitale pentru securitatea Israelului', a adăugat el.

Israelul se teme că Iranul vrea să se doteze cu bomba atomică doar pentru că îl vede ca țintă directă, mai ales dacă Republica Islamică își continuă activitățile balistice.

Între timp, europenii sunt ei înșiși direct sub presiunea Statelor Unite în acest dosar.

Washingtonul a dat un ultimatum întreprinderilor străine pentru ca acestea să înceteze să mai facă afaceri cu Iranul, o măsură ce vizează în principal societățile europene, în special companiile franceze și germane.

Vizita premierului Netanyahu la Berlin marchează în același timp sfârșitul oficial al perioadei tensionate între cele două țări, istoric aliate, pe fondul unor critici la adresa politicii Israelului față de palestinieni.

Totuși, Berlinul și-a multiplicat în ultimele săptămâni mesajele de susținere a Israelului în cursul bombardamentelor în Gaza și împotriva unor poziții militare în Siria.

În același timp, cancelarul Angela Merkel nu încetează să avertizeze față de o recrudescență a antisemitismului în Germania odată cu sosirea valului de migranți originari din țările arabo-musulmane și a revirimentului extremei drepte.

La sfârșitul săptămânii trecute, unul dintre liderii partidului Alternativă pentru Germania (AfD, extrema dreaptă), Alexander Gauland, a spus că că Hitler și atrocitățile comise de nazism nu sunt decât un 'găinaț' față de perspectiva istoriei milenare germanice glorioase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău