Premierul israelian Benjamin Netanyahu: Nu este loc pentru Iran în Siria

  • 28 Mai 2018 19:29
Premierul israelian Benjamin Netanyahu: Nu este loc pentru Iran în Siria

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat din nou, luni, înainte de un turneu în țări europene, că nu este loc pentru o prezență militară iraniană în Siria, informează Reuters și AFP.

Netanyahu se va deplasa în Franța și în Germania în perioada 4-6 iunie, pentru a evoca inclusiv decizia americană de a se retrage din acordul privind programul nuclear iranian și prezența iraniană în Siria.

"Voi prezenta poziția noastră privind necesitatea de a împiedica Iranul să-și dezvolte programul nuclear și să se instaleze în Orientul Mijlociu", a declarat Netanyahu în timpul unei reuniuni cu deputați ai partidului său din Knesset, parlamentul israelian.

"În ceea ce privește Siria, poziția noastră este clară: nu este loc nici pentru cea mai mică prezență militară iraniană în nicio parte a Siriei", a adăugat el.

Benjamin Netanyahu va avea întrevederi cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel. Deocamdată, nu au fost date publicității detalii cu privire la programul turneului său.

În intervenția sa de luni, Netanyahu a adăugat că este posibil să aibă și o întrevedere cu premierul britanic Theresa May și să participe la lansarea Sesiunii încrucișate Franța-Israel, manifestație menită să stimuleze relațiile culturale și științifice dintre cele două țări.

Armata israeliană, care a lovit la 10 mai ceea ce ea a prezentat ca fiind zeci de ținte militare iraniene în Siria, ca represalii la lansarea, de către forțele iraniene potrivit Tel Avivului, de rachete împotriva pozițiilor sale în Înălțimile Golan ocupate și anexate de Israel. Douăzeci și șapte de combatanți sirieni proregim au fost uciși, dintre care cel puțin 11 iranieni, potrivit organizației Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Această operațiune a suscitată o profundă îngrijorare pe plan internațional în ceea ce privește riscul unei confruntări deschise între Israel și Iran.

Benjamin Netanyahu a salutat săptămâna trecută politica americană la adresa Iranului, dușmanul înveterat al statului israelian, și i-a cerut comunității internaționale să o susțină.

Israelul se consideră o țintă a Iranului dacă acesta s-ar dota cu arme nucleare, iar Netanyahu a dus o campanie viguroasă contra acordului din 2015, până la retragerea SUA din acesta.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău