Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aprobat trimiterea de ajutoare în Turcia și Siria

  • 06 Februarie 2023 19:42
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aprobat trimiterea de ajutoare în Turcia și Siria

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat luni că a ''aprobat'' trimiterea de ajutoare umanitare în Siria (țară lovită de un cutremur violent luni), după o solicitare primită din partea Damascului pe canale ''diplomatice'', o informație dezmințită însă rapid de către regimul sirian, transmite Agerpres.

Israelul ''a primit o cerere provenind dintr-o sursă diplomatică pentru ajutor umanitar în Siria și am aprobat-o'', a declarat Netanyahu în fața deputaților din partidul său, Likud.

La scurt timp după anunțul lui Benjamin Netanyahu, o sursă oficială siriană a ''negat și disprețuit alegațiile responsabililor israelieni'' cu privire la o cerere de ajutor.

''Cum ar putea Siria să ceară ajutor unei entități care a ucis și a participat la moartea sirienilor în cursul deceniilor și al anilor trecuți?'', a adăugat sursa siriană.

Potrivit agenției de presă TPS, Israelul va trimite ajutoare umanitare și în Turcia.

''Am ordonat să trimitem, la solicitarea guvernului turc, echipe de salvare și ajutor medical'', a spus Benjamin Netanyahu luni după-amiază la Tel Aviv. O echipă cu specialiști în operațiuni de salvare pleacă luni spre Turcia, iar o alta, cu ajutor umanitar, îi va urma marți. Ajutorul israelian constă în medicamente, pături și corturi, potrivit presei locale.

Siria nu recunoaște existența statului Israel, cele două țări confruntându-se militar de mai multe ori.

Cel puțin 1.498 de persoane au murit și 8.533 au fost rănite în 10 provincii din Turcia în urma a două cutremure puternice, de 7,7 și 7,6 grade, care au zguduit luni sudul țării în decurs de câteva ore, a anunțat șeful agenției pentru dezastre din această țară, relatează Anadolu.

Yunus Sezer Sezer, șeful agenției pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia (AFAD), a declarat că seismele au avut în total 130 de replici și că 2.834 de clădiri s-au prăbușit.

După cutremur, un "coridor de ajutor aerian" a fost creat de forțele armate turcești pentru a trimite echipe de căutare și salvare în regiune. Peste 9.000 de salvatori au fost desfășurați pe teren.

Vicepreședintele turc Fuat Oktay a declarat că aeroportul Hatay este în prezent închis pentru zboruri, precizând că și aeroporturile Kahramanmaras și Gaziantep sunt închise pentru zborurile civile.

Cutremurul a fost resimțit și în mai multe țări vecine din regiune, între care în Liban și Siria. În Siria, peste 800 de persoane au decedat și alte 2.280 au fost rănite din cauza seismului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău