Premierul irakian declară moartea statalității false a ISIS după recucerirea Marii Moschei al-Nuri din Mosul

  • 29 Iunie 2017 18:55
Premierul irakian declară moartea statalității false a ISIS după recucerirea Marii Moschei al-Nuri din Mosul

Premierul Haider al-Abadi a declarat joi după-amiază moartea statalității false a ISIS, după ce forțele irakiene au recucerit ruinele Marii Moschei al-Nuri, unde liderul jihadiștilor Abu Bakr al-Baghdadi a proclamat în urmă cu trei ani califatul Statului Islamic din Siria și Irak. Militanții jihadiști au aruncat în aer săptămâna trecută moscheea medievală, pentru a evita recucerirea acestui simbol de către forțele guvernamentale de la Bagdad, scriu Reuters și BBC.

Haider al-Abadi a vorbit despre moartea ”falsei statalități” a ISIS, după recucerirea ruinelor moscheii istorice din Mosul.

”Întoarcerea Moscheii al-Nuri și a minaretului al-Habda în pământul națiunii marchează moartea falsei statalități a Daesh”, a precizat premierul de la Baghdad.

De asemenea, acesta a susținut că forțele irakiene vor continua să-i vâneze pe jihadiștii Statului Islamic.

Forțele irakiene au reușit să reintre în Marea Moschee al-Nuri, după ce i-au împins pe ultimii militanți jihadiști din Vechiul Oraș al Mosulului.

Potrivit BBC Arabic, complexul nu a fost până în acest moment securizat și este expus lunetiștilor ISIS.

Marea Moschee al-Nuri este un simbol extrem de important atât pentru forțele guvernamentale, cât și pentru jihadiștii Statului Islamic.

Abu Bakr al-Baghdadi și-a făcut în urmă cu trei ani singura apariție publică în poziția de lider al ISIS, atunci când jihadiștii au proclamat califatul Statului Islamic din Siria și Irak la Mosul.

Acum, jihadiștii au pierdut teritorii importante în Siria și Irak, iar luptătorii kurzi și arabi sprijiniți de coaliția Statelor Unite au înconjurat complet capitala de-facto a ISIS de la Rakka.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău