Premierul irakian confirmă scăderea efectivelor coaliției internaționale antijihadiste din Irak

  • 07 Februarie 2018 09:40
Premierul irakian confirmă scăderea efectivelor coaliției internaționale antijihadiste din Irak

Premierul irakian, Haider al-Abadi, a confirmat marți scăderea anunțată cu o zi înainte de coaliția internațională antijhadistă privind efectivele sale din Irak, subliniind totodată "necesitatea unei acoperiri aeriene importante", transmite AFP.

Abadi a indicat, în conferința de presă săptămânală, că discuții erau în curs de un an pentru diminuarea treptată a numărului forțelor coaliției, pe care el le-a cifrat la "cel puțin 10.000".

Coaliția internațională condusă de SUA și-a exprimat luni voința de a "ajusta" în scădere, în 2018, forțele sale din Irak, unde gruparea Stat Islamic (SI) a fost alungată din cvasitotalitatea teritoriilor pe care le controla.

Coaliția a precizat că dorește să mențină "o prezență continuă în anumite condiții", "proporțional cu necesitățile și în coordonare cu guvernul irakian", potrivit unui comunicat care nu a dat cifre referitoare la efectivele avute în vedere.

În urmă cu câteva săptămâni, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a indicat că misiunea coaliției va evolua spre o "abordare de stabilizare".

Dar, pentru prim-ministrul irakian, amenințarea jihadistă nu a dispărut. "Există încă un pericol în interiorul teritoriului sirian, noi controlăm frontierele, dar acesta poate fi un veritabil pericol", a afirmat el, arătând în context că numeroși jihadiști din Irak s-au refugiat în Siria vecină.

"Avem nevoie de o acoperire aeriană importantă pentru supravegherea deșertului și a mișcărilor teroriștilor. Avem nevoie de (...) coaliție", a adăugat Abadi.

Autoritățile irakiene au proclamat în decembrie victoria militară contra SI, care cucerise în 2014 o treime din țară.

Înființată de Statele Unite atunci când expansiunea teritorială a SI amenința Bagdadul, coaliția a reunit 50 de țări. Astăzi, ea numără 74, dar și organizații internaționale precum Interpol și NATO. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,03 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
26
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău