Premierul Ion Chicu a discutat cu noul ambasador al Japoniei la Chișinău

  • 31 Iulie 2020 14:04
Premierul Ion Chicu a discutat cu noul ambasador al Japoniei la Chișinău

Prim–ministrul Ion Chicu a avut astăzi o întrevedere cu Katayama Yoshihoro, noul ambasador al Japoniei în Republica Moldova.

Ion Chicu a adus mulțumiri pentru asistența tehnică și economică, acordată de către Guvernul Japoniei într-o perioadă dificilă de criză globală.

În cadrul discuției, șeful Executivului a reiterat interesul R. Moldova în dezvoltarea continuă  a parteneriatului moldo-nipon în domeniile politic, comercial-economic, umanitar și cel investițional.  

"Salutăm intensificarea relațiilor dintre Republica Moldova și Japonia din ultimul timp și considerăm important să lărgim aria de colaborare bilaterală. Încurajez investitorii niponi să examineze oportunitățile oferite de cele 16 platforme industriale multifuncționale care urmează a fi create în cadrul Programului de Industrializare a Republicii Moldova", a menționat premierul.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la rândul său, ambasadorul Japoniei la Chișinău a salutat deschiderea Guvernului Republicii Moldova în fortificarea cooperării economice și a încurajat continuarea parcursului european, dar și menținerea relațiilor bune cu partenerii externi”.

În Republica Moldova activează 13 întreprinderi cu capital japonez, cu investiții de 115,104 mii lei. În 2020, Guvernul Japoniei a alocat un grant în valoare de 400 mii de dolari pentru îmbunătățirea echipamentului de digitalizare a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Totodată, statul nipon a acordat Republicii Moldova un credit concesional, în valoare de cca 18,7 mln de dolari SUA în cadrul Proiectului „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol". Peste 40% din tehnica agricolă modernă folosită în Moldova a fost procurată cu granturile nipone.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău