Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a dat asigurări, în cadrul întrevederii cu delegația APCE, că MAEIE dispune de toate capacitățile necesare pentru organizarea secțiilor de votare în străinătate

  • 11 Iunie 2021 15:48
Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a dat asigurări, în cadrul întrevederii cu delegația APCE, că MAEIE dispune de toate capacitățile necesare pentru organizarea secțiilor de votare în străinătate

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a avut astăzi o întrevedere cu delegația Comitetului ad-hoc al APCE pentru observarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, condusă de Stefan Schennach. În cadrul reuniunii au fost abordate și particularitățile efectuării misiunii electorale a Comitetului ad-hoc inclusiv elaborarea unui raport privind desfășurarea alegerilor în Republica Moldova, care va fi prezentat în cadrul sesiunii de toamnă a APCE din 27 septembrie – 1 octombrie curent, anunță serviciul de presă al Guvernului.

La ședință au fost discutate aspectele organizării alegerilor parlamentare anticipate, atât în țară, cât și peste hotare, numărul secțiilor de votare, inclusiv particularitățile și necesitatea desfășurării unei campanii electorale potrivit bunelor practici în domeniu. „Aureliu Ciocoi a asigurat că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene dispune de toate capacitățile logistice și profesioniste necesare pentru buna organizare a secțiilor de votare în străinătate”, se menționează în comunicat. 

De asemenea, a fost abordat subiectul capacităților financiare a Guvernului în exercițiu de a acoperi necesarul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea scrutinului electoral. Prim-ministrul interimar a precizat că la moment au fost alocate 70 milioane de lei în acest sens.

Membrii Delegației s-au interesat despre posibilitățile Guvernului de a asigura normele de protecție sanitară în cadrul alegerilor. Aureliu Ciocoi a menționat că autoritățile deja au această experiență de la scrutinul prezidențial din noiembrie 2020. Mai mult, în prezent situația epidemiologică este mult mai favorabilă decât în toamna anului trecut, datorită demarării procesului de vaccinare. Premierul a dat asigurări că în secțiile de votare vor fi puse la dispoziție toate echipamentele de protecție și materialele sanitare necesare.

Părțile au discutat cooperarea Republicii Moldova cu APCE și Consiliul Europei per general, importanța implementării Planului de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024, precum și a reformei justiției.

„Apreciem foarte mult parteneriatul Republicii Moldova cu APCE și interesul pentru evoluțiile din țara noastră. Considerăm că cooperarea și expertiza oferite de Consiliul Europei sunt indispensabile în contextul eforturilor de promovare a reformelor interne”, a subliniat prim-ministrul interimar. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău