Premierul grec anunță un nou acord în domeniul apărării cu Franța: Grecia va achiziționa armament francez în valoare de 5 miliarde de euro

  • 28 Septembrie 2021 12:06
Premierul grec anunță un nou acord în domeniul apărării cu Franța: Grecia va achiziționa armament francez în valoare de 5 miliarde de euro

Grecia și Franța își vor consolida cooperarea strategică, a declarat premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, luni seară, cu câteva ore înainte de a se anunța la Paris un contract militar cu Franța, informează Agerpres.

Noul acord va include angajamente din partea Greciei de a achiziționa nave de război și avioane de luptă franceze în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro, precum și o clauză privind asistența reciprocă în domeniul apărării, potrivit Politico.eu. 

Acordul va include probabil șase nave de război – trei fregate și trei corvete care vor începe să sosească în 2025 – cu opțiunea de a mai achiziționa încă două sau trei nave în viitor.

„Ne îndreptăm spre o consolidare consecventă a parteneriatului strategic dintre Grecia și Franța. Vor fi anunțuri marți dimineață la Palatul Elysée împreună cu președintele francez, Emmanuel Macron”, a afirmat Kyriakos Mitsotakis la postul național de televiziune ERT în cursul unei vizite în capitala Franței.

Industria franceză de apărare încearcă să-și revină după anularea unui uriaș contract de 55 de miliarde de euro de către Australia care a preferat un parteneriat strategic cu Statele Unite și Regatul Unit.

Potrivit presei elene de specialitate, oferta franceză prezentată Atenei vizează trei fregate de apărare și intervenție (ISD, Belharra după numele lor pentru export) și trei corvete din clasa Gowind.

În urmă cu două săptămâni, Grecia a anunțat achiziția a șase avioane multirol franceze Rafale suplimentare, care se adaugă celor 18 contractate deja, decizie ce a fost salutată de ministrul francez al Apărării, Florence Parly. 

Programul grec de înarmare, în plină expansiune, vizează să contracareze provocările Turciei din estul Mediteranei. Franța a fost una din puținele țări ale UE care s-au exprimat public împotriva lor în ultimele luni.

În schimb, premierul Mitsotakis a susținut apelul președintelui Macron de a crea o armată europeană. „Cererea de autonomie strategică europeană este absolut esențială”, a spus el.

Statele Unite, Australia și Marea Britanie au anunțat pe 15 septembrie un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, incluzând furnizarea de submarine nucleare americane către Canberra. Astfel, Australia a decis să anuleze contractul de achiziționare a unor submarine franceze cu propulsie convențională în favoarea navelor americane cu propulsie nucleară, fapt ce a stârnit indignare și furie la Paris. În 2016, Franța a semnat un contract în valoare de 56 miliarde de euro pentru a furniza Australiei 12 submarine cu propulsie clasică, considerat frecvent “contractul secolului” din cauza valorii și importanței sale strategice.

Reacția furioasă a Franței pentru această “lovitură în spate” a culminat cu rechemarea la Paris a ambasadorilor săi de la Washington și Canberra și anularea unei reuniuni a miniștrilor apărării francez și britanic, prevăzută a avea loc la Londra.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău