Premierul din Pakistan a vorbit la ONU despre pericolul unui război nuclear cu India

  • 28 Septembrie 2019 15:39
Premierul din Pakistan a vorbit la ONU despre pericolul unui război nuclear cu India

Premierul pakistanez Imran Khan a atras atenția, vineri, în discursul pronunțat în cadrul celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, asupra riscului ca situația tensionată din Kashmir să conducă la un război nuclear cu India, cu consecințe pe plan mondial, informează AFP.

"Când starea de asediu va fi ridicată, va fi o baie de sânge" a avertizat prim-ministrul Pakistanului. India menține regiunea himalayană sub un control strict după decizia de revocare, la începutul lunii august, a autonomiei constituționale a părții din Kashmir pe care o controlează.

Deși timpul alocat a fost de 15 minute, intervenția înflăcărată a premierului Imran Khan a durat aproape 60 de minute.

În același timp, în preajma clădirii Națiunilor Unite, mai multe mii de protestatari s-au strâns pentru a manifesta, unii în favoarea Indiei, alții denunțând-i activitatea în Kashmir.

"Libertate pentru Kashmir, încheierea asediului" se putea citi pe pancartele manifestanților pro-Pakistan. De cealaltă parte, mesajele evidențiau calitatea de "vizionar" a premierului Narendra Modi.

Autoritățile din New Delhi au dispus o desfășurare importantă de forțe de securitate în Kashmir, au întrerupt mijloacele de comunicație și au restricționat libertatea de mișcare, arestând sau plasând în arest la domiciliu mai multe persoane.

"Sunt desfășurați 900.000 de soldați și aceștia nu au sosit, pentru a-l cita pe Narendra Modi, pentru prosperitatea Kashmirului. Ce vor face acești 900.000 de soldați?", a întrebat Imran Khan. "Va fi o baie de sânge", a insistat premierul pakistanez.

India nu a comunicat numărul militarilor săi din Kashmir. Dacă cifra menționată de Imran Khan se confirmă, ea ar echivala cu două treimi din armata indiană.

Șeful guvernului pakistanez a mai spus că se teme de noi confruntări între cele două puteri nucleare rivale dacă India va considera vinovat Pakistanul pentru eventuale atacuri ale grupărilor locale ca reacție la represiunea din acest teritoriu majoritar musulman.

"Dacă un război convențional începe între țările noastre, orice se poate întâmpla", a continuat să avertizeze Khan, evidențiind în același timp că Pakistanul, "de șapte ori mai mic decât vecinul său", va avea de făcut o alegere dificilă: "fie se predă, fie luptă pentru libertate până la moarte".

"Ce vom face? Îmi pun aceste întrebări. Ne vom lupta", "iar când o țară nucleară se luptă până la capăt, aceasta poate avea consecințe cu mult dincolo de frontierele sale". "Aceasta ar putea să aibă consecințe pentru întreaga lume și de aceea, vă repet, am venit să vă avertizez, nu să vă adresez amenințări".

Omologul său iranian, Narendra Modi, și-a rostit discursul cu puțin timp înaintea sa, dar în care nu a menționat situația explozivă din Kashmir. Liderul indian a dat însă asigurări că țara sa, purtătoare a unui mesaj de pace, dorește "să avertizeze lumea față de rețelele teroriste", o aluzie destul de transparentă la Islamabad, pe care îl cauză în mod regulat că susține grupări extremiste.

Vineri, forțele de securitate indiene au înăsprit restricțiile de circulație în Kashmir de teama manifestațiilor care ar putea fi provocate de discursurile liderilor indian și pakistanez la ONU.

În opinia premierului pakistanez, condițiile din Kashmir au radicalizat o nouă generație din cadrul populației. El a asigurat că s-ar fi înarmat el însuși dacă s-ar fi aflat în situația acestora, imaginându-și ce ar fi putut spune în acest caz: "Au trecut 55 de zile de când sunt închis, am auzit vorbindu-se de violuri, de soldați care au intra în locuințe".

"Mi-ar plăcea să trăiesc această umilire? Mi-ar plăcea să trăiesc așa? M-aș înarma. Forțați oamenii să se radicalizeze", s-a adresat Imran Khan autoritățile indiene.

Joi, SUA au cerut Indiei să ridice restricțiile impuse în Kashmir.

India și Pakistanul și-au împărțit teritoriul Kashmirului în momentul obținerii independenței, în 1947, și de atunci cele două țări au purtat război de două ori pentru a obține controlul asupra regiunii.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău