Premierul Chicu dă vina pe contabili pentru intârzierile salariale

  • 03 Februarie 2020 10:58
Premierul Chicu dă vina pe contabili pentru intârzierile salariale

Premierul Ion Chicu admite că ar mai putea exista pe viitor întârzieri salariale pentru bugetari, însă afirmă că nu ar fi de vină „gaura” bugetară pe care o invocă unii analiști, ci este problema proastei organizări a activității instituțiilor. Luni, după ședința conducerii de vârf a țării, prim-ministrul a declarat presei că e nevoie „de restabilit disciplina în instituții, de mai concediat, de mai sancționat, inclusiv miniștrii”, transmite IPN.

Potrivit lui Ion Chicu, rezultatele exercițiului bugetar pentru ianuarie 2020 arată încasări la bugetul public național de plus 600 de milioane de lei față de ianuarie 2019. Soldul la sfârșitul lunii ianuarie era de 4,62 miliarde de lei. „Nu este nicio problemă cu finanțarea”, a declarat premierul.

Ion Chicu spune că mai sunt două-trei instituții în care bugetarii nu și-au primit salariul pentru decembrie, dar acest lucru se întâmplă din cauza că „contabilii ori au dezagregat târziu bugetul, ori au prezentat târziu dispoziția de plată”.

Totodată, Ion Chicu a mai spus că, așa cum există mecanismul de monitorizare a prețurilor, va fi un mecanism de monitorizare a achitării salariilor. Acesta va fi lansat din februarie.  „Dacă se vede în trezorerie că data achitării tradiționale a salariului este data de 10 a lunii, iar până pe data de 15 contabilul nu prezintă dispoziția de plată, atunci este instituția semnalată și trebuie să prezinte explicații”, a precizat premierul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău