Premierul ceh solicită retragerea țării sale din pactul ONU privind migrația

  • 02 Noiembrie 2018 11:35
Premierul ceh solicită retragerea țării sale din pactul ONU privind migrația

Premierul ceh, Andrej Babis, a declarat joi că dorește să retragă țara sa din acordul global al ONU privind migrația și că va discuta această chestiune cu partenerul său de coaliție social-democrat, comunică MOLDPRES cu referire la AGERPRES și Reuters.

Declarația lui Babis survine la o zi după ce Austria a anunțat că va urma exemplul SUA și al Ungariei și se va retrage din acordul ONU denumit ''Pactul global pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată'', care va fi semnat în decembrie în orașul marocan Marrakech.

Anterior și guvernul de la Varșovia a anunțat că ia în calcul să retragă Polonia din acest pact, criticat de țările ce-l resping mai ales pentru că nu ar stabili o delimitare clară între migrația legală și cea ilegală și pentru că include migrația printre drepturile omului, încurajând astfel acest fenomen.

''Considerăm că unele puncte ale Pactului privind migrația sunt extrem de critice, precum mixul între căutarea de protecție și migrația economică'', a explicat miercuri cancelarul austriac Sebastian Kurz, adăugând că migranții salvați în Marea Mediterană nu ar trebui să fie aduși direct în Europa. Șeful guvernului de la Viena s-a pronunțat de asemenea împotriva unui drept al omului la migrație și a estimat că acest pact ar putea conduce la un fel de ''diluare a migrației legale și ilegale''.

Acest pact nu va face decât să înrăutățească situația pentru că va încuraja milioane de oameni să emigreze, punându-și în pericol viețile și plătind milioane de dolari rețelelor de trafic de persoane, a motivat la rândul ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto decizia țării sale de a se retrage din acord. Potrivit șefului diplomației ungare, pactul se bazează pe principiul fals că migrația este un drept fundamental al omului, când în realitate un drept fundamental este ca oamenii să poată trăi în pace în propria lor țară, iar dacă nu este posibil, atunci să li se acorde protecție în cel mai apropiat loc sigur posibil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Fri
15
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău