Premierul Cataloniei a fost trimis în judecată pentru nesupunere

  • 12 Iulie 2019 19:35
Premierul Cataloniei a fost trimis în judecată pentru nesupunere

Premierul Cataloniei, Quim Torra, a fost trimis în judecată pentru nesupunere după ce a încălcat un ordin prin care era obligat să înlăture materialele de propagandă separatistă din timpul campaniei electorale din aprilie 2019, potrivit Reuters.

În timpul campaniei electorale, liderilor regionali li s-a solicitat să înlăture materialele de propagandă din instituțiile publice, însă Torra a continuat să permită utilizarea panglicilor galbene în clădirile guvernamentale, un simbol al protestelor față de arestarea liderilor catalani care au promovat independența regiunii, transmite mediafax.

Torra riscă să fie suspendat din funcție până la doi ani. Acesta a declarat că nu a respectat ordinul respectiv deoarece acesta era în contradicție cu o rezoluție adoptată de Parlamentul Cataloniei, iar semnificația panglicilor galbene este interpretabilă. 

Quim Torra a trimis în luna martie o scrisoare Autorității Electorale, care a emis ordinul, informând că nu va îndepărta panglicile galbene deoarece are datoria de a respecta dreptul la liberă exprimare a funcționarilor publici. 

Mai mulți lideri catalani implicați în încercarea eșuată de secesiune din 2017 au fost arestați și își așteaptă sentințele, iar alții au părăsit țara. În 2017 Guvernul Cataloniei a convocat un referendum privind independența regiunii, acțiune declarată ilegală de Curtea Constituțională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău