Premierul bulgar respinge ultimatumul Rusiei de a revoca „până la prânz” decizia de expulzare a spionilor ruși

  • 01 Iulie 19:38
Premierul bulgar respinge ultimatumul Rusiei de a revoca „până la prânz” decizia de expulzare a spionilor ruși

Prim-ministrul bulgar interimar, Kiril Petkov, a respins, vineri, ultimatumul dat de Kremlin prin care i s-a cerut imperativ să revoce „până la prânz” decizia de a expulza 70 de diplomați ruși, suspectați de activități de spionaj la Sofia, scrie Reuters. Scandalul expulzării rușilor a dus la noi tensiuni în politica bulgară, gestul lui Petkov provocând furia socialiștilor, parteneri de guvernare, care spun că nu-l vor mai accepta ca prim-ministru. În loc, premierul bulgar demis l-a propus pe ministrul său de finanțe pentru a-i succeda la conducerea guvernului.

Guvernul de la Sofia a anunțat, marți, expulzarea a 70 de diplomați ruși, invocând faptul că aceștia ar lucra pentru serviciile secrete ruse. Decizia a amplificat tensiunile dintre Rusia și Bulgaria, țări cu relații tradițional bune, dar care s-au degradat după ce premierul Kiril Petkov, un pro-european cu studii Harvard, a susținut ferm Ucraina în urma agresiunii ruse.

Rusia a reluat retorica ridicolă sa obișnuită, spunând că decizia expulzării celor 70 de diplomați a fost luată de guvernul bulgar „la cererea unor forțe externe” și a transmis, joi, Bulgariei un ultimatum ca până vineri la prânz să revină asupra acestei decizii, amenințând în caz contrar și-ar putea închide ambasada de la Sofia.

Într-un mesaj video, Petkov a catalogat atitudinea Rusiei drept inacceptabilă: „Nu vom permite ca Bulgaria să o ia pe un drum greșit (...) Nu le vom permite diplomaților străini să dea ultimatumuri statului bulgar, să le îndeplinească cererile până vineri la prânz”, a spus premierul interimar, care a anunțat, totodată, că partidul său „Continuăm Schimbarea” (PP) îl va propune pe actualul ministru de finanțe Assen Vassilev pentru postul de prim-ministru, conform Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:5,14 m/s
Fri
23
Sat
25
Sun
25
Mon
25
Tue
25
Arhivă Radio Chișinău