Premierul britanic vrea un acord cu UE privind controlul pașapoartelor pentru a evita blocajele

  • 25 Aprilie 2023 11:36
Premierul britanic vrea un acord cu UE privind controlul pașapoartelor pentru a evita blocajele

Premierul britanic Rishi Sunak vrea un acord cu Uniunea Europeană pentru a facilita călătoriile cetățenilor britanici în blocul comunitar, a relatează Agerpres.

Rishi Sunak speră să profite de îmbunătățirea relațiilor cu UE pentru a ajunge la un acord care să le permită britanicilor să folosească barierele UE e-gates pentru controlul pașapoartelor, ceea ce ar accelera trecerea frontierei.

Încă nu a fost formulată o propunere oficială, dar problema a fost ridicată în mod informal la nivel diplomatic, a scris Bloomberg, citând un oficial britanic.

În februarie, Regatul Unit a ajuns la un acord cu UE în ce privește formalitățile comerciale cu provincia britanică Irlanda de Nord, care după Brexit a rămas de facto în interiorul pieței unice europene, dată fiind granița sa cu Republica Irlanda, membră a Uniunii.

Potrivit planurilor UE ce urmează să fie implementate în 2024, cetățenii din Marea Britanie și alți așa-ziși cetățeni din "terțe țări" ar putea intra pe teritoriul blocului comunitar fără vize, în baza datelor biometrice. Guvernul britanic se teme însă că acest lucru nu va pune capăt întârzierilor și încearcă să obțină acces complet la porțile e-gates unde controlul se face automat, evitând ștampilarea manuală a pașapoartelor, care duce frecvent la blocaje în perioadele aglomerate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău