Premierul britanic vrea sprijinul lui Trump pentru desemnarea lui George Osborne în fruntea FMI

  • 21 August 2019 11:38
Premierul britanic vrea sprijinul lui Trump pentru desemnarea lui George Osborne în fruntea FMI

Premierul britanic, Boris Johnson, încearcă să obţină sprijinul SUA şi al Chinei pentru ca fostul ministru britanic de Finanţe, George Osborne, să fie desemnat viitorul director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat pentru Bloomberg o sursă din apropierea acestui dosar, preluat de Agerpres.

Boris Johnson va încerca să profite de reuniunea G7 care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni la Biarritz, Franţa, pentru a încerca să convingă liderii mondiali, inclusiv pe preşedintele SUA, Donald Trump, să sprijine încercarea Marii Britanii de a-l desemna pe George Osborne drept succesor al lui Christine Lagarde.

George Osborne a fost ministru de Finanţe în guvernul condus de David Cameron între 2010 şi 2016, iar în prezent este editor la cotidianul londonez Evening Standard. Osborne l-a susţinut pe Boris Johnson pentru a deveni prim ministru.

Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale (BM) şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea BM a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia Fondului Monetar Internaţional.

Marea Britanie speră să îşi prezinte propriul candidat pentru postul de director general al FMI şi avut obiecţii la decizia altor guverne din Uniunea Europeană de a o desemna pe Kristalina Georgieva, fost director general al Băncii Mondiale, pentru postul ocupat de Christine Lagarde.

Niciun britanic nu a fost numit până acum în fruntea FMI, iar analiştii sunt de părere că încercarea lui Boris Johnson de a susţine un candidat propriu este doar un instrument pentru a păstra imaginea Marii Britanii pe scena mondială după Brexit, care este programat să aibă loc în data de 31 octombrie. În aceeaşi zi, Christine Lagarde urmează să preia postul de postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) de la Mario Draghi.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chişinău
1,84 °C
cer senin
Umiditate:74 %
Vint:2,6 m/s
Sun
5 °C
Mon
6 °C
Tue
6 °C
Wed
9 °C
Thu
9 °C

Curs oficial BNM 23 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1865 -0.0000
USD 17.7719 -0.0000
RON 4.0068 -0.0000
UAH 0.7293 -0.0000
RUB 0.2786 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău