Premierul britanic îndeamnă țările europene ”să învețe lecția anului 2014” și ”să smulgă perfuzia cu hidrocarburi rusești”: Trebuie să găsim surse alternative de energie

  • 15 Februarie 2022 09:30
Premierul britanic îndeamnă țările europene ”să învețe lecția anului 2014” și ”să smulgă perfuzia cu hidrocarburi rusești”: Trebuie să găsim surse alternative de energie

Premierul britanic, Boris Johnson, îndeamnă Europa să reducă dependența de hidrocarburile rusești, într-o referire directă la controversatul gazoduct Nord Stream 2, învățând din ”lecția anului 2014”, când nu s-au depus suficiente eforturi pentru a renunța la gazul și petrolul din Rusia.

”Ceea ce cred că ar trebui să facă țările europene este să scoată Nord Stream 2 din sânge, să smulgă perfuzia cu hidrocarburi rusești. Trebuie să găsim surse alternative de energie… și să ne pregătim să impunem împotriva Rusiei consecințe economice foarte, foarte severe”, a subliniat Johnson în fața reporterilor, în Scoția,  informează The Guardian, citată de caleaeuropeana.ro

Întrebat dacă va călători la Moscova pentru a încerca să detensioneze situația privind Ucraina prin discuții directe cu Vladimir Putin, premierul britanic a subliniat că ”va face tot ce îi stă în putere pentru a contribui la procesul diplomatic. Voi discuta foarte curând cu diverși lideri, inclusiv cu Joe Biden (n.r. președintele american)”, a dezvăluit Johnson.

De altfel, șeful Guvernului de la Londra are în vedere să călătorească din nou în Europa în această săptămână pentru a duce mai departe eforturile diplomatice menite să dezamorseze criza din jurul Ucrainei.

Astfel, acesta dorește în special să discute cu liderii țărilor nordice și baltice, după ce săptămâna trecută s-a întreținut cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu liderii Statelor Unite, Franței, Germaniei, Canadei, Italiei, Poloniei, României, Lituaniei, Țărilor de Jos și UE.

Săptămâna trecută, ministrul britanic de externe, Liz Truss, s-a aflat la Moscova, unde a avut o întrevedere cu omologul rus, Serghei Lavrov.

”Dacă Rusia este serioasă în privința diplomației, trebuie să-și retragă aceste trupe și să renunțe la amenințări”, a subliniat oficialul britanic, care a avertizat Moscova că un nou atac asupra vecinului său ”va avea consecințe uriașe și va atrage costuri severe”. 

Posibil ca Nord Stream 2, a cărui procedură de aprobare a fost suspendată a mijlocul lunii noiembrie a anului trecut de către Agenția Federală a Rețelelor din Germania (Bundesnetzagentur, BNetzA), esențială pentru a fi pus în funcțiune, să facă obiectul acestor sancțiuni, Berlinul fiind pregătit ”să plătească un preț economic ridicat”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău