Premierul britanic, Boris Johnson, s-a întâlnit cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei

  • 02 Iulie 2021 19:14
Premierul britanic, Boris Johnson, s-a întâlnit cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei

Cancelarul german, Angela Merkel, a semnalat o relaxare a regulilor de carantină pentru britanicii vaccinați complet împotriva COVID-19, în urma unei întâniri cu premierul britanic, Boris Johnson, menite să consolideze relațiile post-Brexit, scrie Rador.

Restricțiile de călătorie pe fondul pandemiei au constituit unul dintre principalele subiecte de pe agenda discuțiilor dintre cei doi lideri, cu prilejul ultimei vizite a lui Merkel în Marea Britanie în calitate de cancelar, în contextul în care numărul cazurilor de infectare cu varianta Delta, mai contagioasă, a virusului, continuă să crească în această țară.

"Bănuiesc că, în viitorul apropiat, cei care au primit două doze de vaccin vor putea călători din nou, fără a intra în carantină" a afirmat Merkel, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Boris Johnson, la reședința acestuia din Chequers. Johnson a spus că programul avansat de vaccinare al Marii Britanii ar trebui să permită cetățenilor săi să călătorească peste hotare în acest an. În timp ce Marea Britanie speră că va relaxa restricțiile de călătorie pentru cei vaccinați complet, la revenirea lor în țară din străinătate, unele țări europene, inclusiv Germania, implementează o perioadă de carantină pentru persoanele din Marea Britanie care le trec granița, indiferent de statusul lor de vaccinate.

Tensiunile inerente legate de călătorii au fost clare, atunci când Merkel și Johnson au discutat în contradictoriu în legătură cu decizia de a permite mulțimi mari de spectatori la meciurile de pe stadionul Wembley, în etapele finale ale Euro 2020. "Ideea crucială este că ... aici în Regatul Unit am constuit un zid considerabil de imunitate împotriva boli, prin programul nostru de vaccinare", a spus Johnson, după ce Merkel s-a declarat "preocupată și sceptică" în legătură cu mulțimile mari de spectatori la meciuri.

În privința Brexit, Jonson a subliniat că există, încă, unele chestiuni de pus la punct, în legătură cu implementarea acordului de ieșire din UE, semnat în 2020 - cu precădere la secțiunile privind Irlanda de Nord - însă ambele părți și-au exprimat optimismul că acestea vor putea fi depășite. "Personal, cred că, în cadrul acestui protocol privind Irlanda de Nord ... putem găsi soluții pragmatice", a spus Merkel. Johnson a subliniat că problemele pot fi soluționate cu "bunăvoință și răbdare". Cei doi lideri au convenit, totodată, asupra mai multor inițiative - de la o reuniune comună anuală a cabinetelor britanic și germen, la schimburi culturale și programe pentru tineri. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău