Premierul britanic Boris Johnson rămâne în funcție. Moțiunea de cenzură împotriva acestuia a picat

  • 07 Iunie 2022 07:53
Premierul britanic Boris Johnson rămâne în funcție. Moțiunea de cenzură împotriva acestuia a picat

În ciuda furiei stârnite după luni de scandal, premierul britanic Boris Johnson și-a salvat postul luni câștigând un vot de cenzură din partea majorității sale, din care riscă, totuși, să iasă și mai slăbit, notează AFP.

La doi ani și jumătate de la victoria sa triumfală la urne, liderul de 57 de ani, din ce în ce mai contestat, a demonstrat încă o dată capacitatea de a supraviețui din cele mai periculoase situații. El rămâne, însă, implicat în afacerea "partygate", petrecerile stropite cu alcool organizate în Downing Street în cursul lockdownurilor, iar votul de luni a arătat diviziunile profunde din cadrul Partidului Conservator. Ar urma să lase urme.

Din cei 359 de parlamentari conservatori care au votat, 211 s-au pronunțat în favoarea fostului primar al Londrei, față de 148 care au vrut să-l înlăture, un grup considerabil de rebeli susceptibili de a paraliza acțiunea guvernului.

La sfârșitul lui 2018, Theresa May a supraviețuit unei moțiuni de cenzură cu o marjă mai largă decât succesorul ei, înainte de a demisiona câteva luni mai târziu, prea fragilizată pentru a conduce.

Boris Johnson a refuzat total până acum să demisioneze.

După săptămâni de speculații, evenimentele s-au precipitat luni dimineață, abia închisă paranteza festivă a sărbătoririi celor 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a. Președintele comisiei 1922 a Partidului Conservator, Graham Brady, a anunțat că a fost atins pragul fatidic de 54 de scrisori de la deputați, 15% din grupul parlamentar, care cer plecarea lui Boris Johnson, a fost atins, declanșând votul.

În caz de înfrângere, ar fi fost convocate alegeri interne pentru a desemna un nou lider al partidului, care ar fi ajuns șef al guvernului, într-un context delicat de război în Ucraina și inflație la cel mai ridicat nivel de 40 de ani.

Victorios, nu poate fi vizat de o altă moțiune de cenzură timp de un an, conform regulilor actuale, mai scrie AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău