Premierul britanic, Boris Johnson: Nu vă așteptați la progrese privind Brexit-ul la discuțiile de la New York

  • 23 Septembrie 2019 09:36
Premierul britanic, Boris Johnson: Nu vă așteptați la progrese privind Brexit-ul la discuțiile de la New York

Premierul britanic Boris Johnson a atras atenția luni că sunt șanse mici să se obțină progrese în privința Brexit-ului la discuțiile pe care le va avea în marja Adunării Generale a ONU de la New York, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Johnson, care a promis că va scoate Marea Britanie din UE la sfârșitul lunii octombrie cu sau fără un acord, urmează să aibă discuții cu mai mulți lideri europeni la New York, printre care cancelarul german Angela Merkel și premierul irlandez Leo Varadkar.

El va discuta de asemenea despre progresele în privința obținerii unui acord asupra Brexit-ului cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.

"Aș vrea să vă atrag atenția să nu vă gândiți că acesta va fi marele moment", le-a spus el jurnaliștilor în avionul spre New York.

"Nu aș vrea să exagerez convingerea că va exista un progres la New York", a adăugat premierul britanic.

Johnson a spus că, deși s-au înregistrat progrese semnificative de când a ajuns premier în iulie în contextul în care liderii UE au recunoscut acum că acordul de retragere convenit cu predecesorul său trebuie schimbat, există "cu siguranță în continuare goluri și dificultăți".

El vrea eliminarea așa-numitei 'plase de siguranță' ('backstop'), o politică de garanții menită a împiedica o graniță dură între Irlanda și Irlanda de Nord prin obligarea Marii Britanii să urmeze regulile privind comerțul ale blocului comunitar, ajutorul de stat și standardele legate de muncă și mediul, pentru a nu fi necesare controale.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a transmis documente tehnice Bruxellesului care menționează ideile pentru gestionarea chestiunii sensibile a 'backstop-ului', deși nu e vorba de propunerile legale oficiale pe care le-a solicitat UE.

Johnson a spus că își dorește să obțină un acord modificat la Summitul UE de la 17-18 octombrie și că "un număr mare de jucători importanți", printre care Marea Britanie, Germania, Franța și Irlanda, vor să se ajungă la o înțelegere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău