Premierul belgian găzduiește vineri un minisummit consacrat ocupării principalelor funcții din UE

  • 07 Iunie 2019 08:39
Premierul belgian găzduiește vineri un minisummit consacrat ocupării principalelor funcții din UE

Premierul belgian Charles Michel va fi vineri gazda unei reuniuni informale cu cinci omologi din Uniunea Europeană pentru a discuta despre candidații la funcțiile de top din UE, printre care cea de președinte al Comisiei Europene, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Liderii celor 28 de actuale state membre ale UE vor participa în 20-21 iunie, la Bruxelles, la un summit consacrat desemnării succesorului lui Jean-Claude Juncker la conducerea executivului comunitar. Numele candidatului va reflecta parțial rezultatele alegerilor din 23-26 mai pentru Parlamentul European.

Barend Leyts, purtător de cuvânt al premierului belgian, a declarat că la ''cina informală'' de vineri Partidul Popular European (PPE) va fi reprezentat de premierii Croației și Letoniei, Andrej Plenkovic și Krisjanis Karins, iar socialiștii europeni de premierii Spaniei și Portugaliei, Pedro Sanchez și Antonio Costa.

Liberalii europeni vor fi reprezentați de gazda reuniunii, Charles Michel, și de omologul său olandez, Mark Rutte.

PPE, socialiștii și liberalii europeni s-au plasat, în această ordine, pe primele trei poziții în alegerile europarlamentare din luna mai.

Consiliul European va propune candidați, care vor trebui să fie aprobați și de Parlamentul European. În prezent sunt în desfășurare negocieri complexe pentru a se ajunge la un compromis.

O întrebare centrală este dacă germanul Manfred Weber - reales miercuri lider al grupului europarlamentar al PPE - va avea voturile necesare pentru a deveni președinte al Comisiei. Președintele francez Emmanuel Macron i se opune lui Weber, în timp ce socialiștii își susțin propriul candidat, pe olandezul Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al executivului comunitar în perioada 2014-2019.

Șefia Comisiei Europene este vizată și de liberala daneză Margrethe Vestager, comisar european pentru concurență în Comisia Juncker.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău