Premierul armean anunță alegeri anticipate pe 20 iunie, pentru a încheia disputa cu armata care-i cere demisia

  • 18 Martie 2021 15:20
Premierul armean anunță alegeri anticipate pe 20 iunie, pentru a încheia disputa cu armata care-i cere demisia

Premierul armean Nikol Pașinian a anunțat joi alegeri parlamentare anticipate pe 20 iunie, încercând să rezolve astfel conflictul său cu armata, care-i cere să plece de la putere, relatează Reuters.

Opoziția îi cere lui Pașinian demisia din noiembrie, când acesta a semnat cu Azerbaidjanul un armistițiu mediat de Rusia ce a pus capăt unui război de șase săptămâni în urma căruia Armenia a pierdut teritorii din enclava azeră cu populație majoritar armeană Nagorno-Karabah.

''Pe 20 iunie în Armenia se vor desfășura alegeri parlamentare anticipate'', a anunțat Pașinian pe Twitter, precizând că decizia a fost luată în urma consultărilor cu președintele țării, Armen Sarkisian, cu alianța proguvernamentală ''Pasul Meu'' și cu formațiunea de opoziție ''Armenia Luminoasă''.

După ce armata i-a cerut pe 25 februarie să plece de la putere, Pașinian l-a destituit pe șeful Statului Major, care în cele din urmă a rămas în funcție, întrucât demiterea sa a fost respinsă de președintele Armeniei și de avocatul general.

Ajuns la putere în urma protestelor antiguvernamentale din 2018, Nikol Pașinian este considerat principalul responsabil pentru înfrângerea în războiul cu Azerbaidjanul. El insistă însă că a semnat armistițiul pentru a evita pierderi umane și teritoriale mult mai mari.

În virtutea acordului mediat de Moscova, care a pus capăt conflictului armat început pe 27 septembrie între armata azeră și forțele etnicilor armeni din Nagorno-Karabah, Azerbaidjanul a preluat controlul asupra unei părți a teritoriului acestei republici care și-a autoproclamat independența în urma a trei referendumuri (în 1991, 2006 și 2017), dar fără a fi recunoscută de comunitatea internațională.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău